Skoda Rapid Spaceback İncelemesi-2



Skoda Rapid Spaceback test sürüşü izlenimleri ve detaylı incelemesi.


Merhaba arabainceleme takipçileri. Öncelikle Skoda Ade Plaza ve Satış danışmanı Ömer bey sağolsun oldukça ilgiliydiler. Test aracımız Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI DSG Elegance, araç 2300 km'deydi. Araca eklenen spor koltuk ve pedallar, cam bagaj kapağı gibi opsiyonlar dahil 69.000 TL fiyat etiketine sahipti.

DIŞ GÖRÜNÜŞ

Aracın dış görünüşü oldukça güzel. Markanın yeni tasarımını kullanan model, tasarım çizgisi olarak küçük Octavia gibi. Yandan C sınıfı hatchback gibi duran aracın B sınıfında olduğunu bilmeyen çoğu kişi anlayamaz. Cam tavan kırmızı renk bir de opsiyonla gelen arka bagaj kapağının büyük kısmının cam olması oldukça güzel. Yerden oldukça yüksek olması Suv sınıfı araç satışının oldukça fazla olduğu ülkemizde dikkat çekecektir. Rapid Spaceback; altı yüksek, içi geniş, dizel, dış görünüşünün yerinde olmasıyla ideal bir araç izlenimi veriyor. Çoğu b sınıfı sw araçtan tasarım olarak başarılı olduğu gibi rakibi de oldukça sınırlı.

İÇ MEKAN

İç mekan VW modellerini andırıyor. Malzeme kalitesi olarak, hissiyat olarak biraz kalitesiz geldi ancak rakipleri ile aynı seviyede, sonuçta b sınıfı bir araçta yumuşak plastik aramak gereksiz. O konuda hayal kırıklığı.

Aracın genişliği çoğu c sınıfı araç kadar iyi, hatta bazı modellerden önde. Boyum ve kiloma rağmen ön koltuklarda çok rahat ettim. Acaba arka koltukta durum ne diyerek ön koltuğu ayarlayıp arka koltuğa geçtim ve yine bir çok c sınıfı modelden çok daha ileri diz mesafesi var. Markanın d sınıfı temsilcisi Superb de diz mesafesi konusunda oldukça cömert olduğunu düşünürsek bence Rapid oldukça iyi. Bagaj hacmi yeterli, fakat biraz daha geniş olabilirdi. Ama sonuçta hb ve sw arasında diz mesafesi bu kadar iyi olunca bagaj hacmine göz yumuluyor.

Aracı bozuk yola sokma şansım olmadı ancak plazanın önü toprak ve bozuktu. Plastiklerden ses gelmedi ancak fitillerdeki gıcırdama sesini bu araçta da duydum ve az bir ses değildi. Oldukça rahatsız edici olan ses için kesin bir çözüm yok. Yol sesi ve yüzgar sesinden bahsetmek gerekirse aracı yavaş kullandım, sıcak asfaltta ve pürüzlü asfaltta lastik sesi pek duyulmuyor. Rüzgar sesi olarak bu sınıfta gördüğüm en başarılı modellerden biri. 100 km'ye kadar çıktım, Rüzgar sesi almadı araç. Çoğu b sınıfı 80-100 civarı almaya başlıyor rüzgar sesini.

Aracın koltukları opsiyonla gelen spor koltuklardı. Ben sığamadım koltuklara ne yazık ki ancak yanımda satış danışmanı virajlarda yerinden oynamadı. Yan destekleri gözlemlediğim kadarıyla iyiydi. Yine spor pedallar vardı. Ancak bir faydası var mı bilmiyorum ben bir fark göremedim. En üst pakette gelen cam tavan çoğu b sınıfında sunroof bile sunulmazken gayet güzel ve büyük fakat böyle bir araç yapıp da elektrikli tavan perdesi koymak çok zor heralde, şöför güneşten rahatsız olsa arka koltuğa geçmeden kapatamıyor perdeyi. İç mekan olarak yeterli bir araç.

MOTOR, YAKIT TÜKETİMİ VE ŞANZIMAN

Gelelim aracın en önemli noktasından biri olan motoruna. Malum Rapid'de 1.6 dizel 90 hp'lik motor kullanılıyor ve DSG şanzımana sahip motor aracı çok rahat taşıyor. Bu konuda şüpheniz olmasın, DSG şanzımana ise bir kez daha hayran oldum, vites geçişleri neredeyse anlaşılmıyor ancak arıza istatistikleri halen yüksek. Bu yüzden halen uzak duruyorum. Ancak sorunsuz olsa çok güzel ikili.

Yakıt tüketimi olarak genel anlamda tasarruflu olan Rapid, testim sırasında beklediğimden biraz daha fazla tüketim gösterdi. Ben de sıfırladım yol bilgisayarını çıktım yola. 2 defa ışıklara girdim. Ani hızlanmadım ve yol boyu hız sabitleyici ile gittim geldim. Neden böyle kullandın derseniz modelin yakıt tüketimini merak edip böyle yavaş kullandım. Sonuçta ailelere hitap eden bir modelin yakıt tüketimi oldukça önemli. Güzergahım genel anlamda düz ve çok az şehir içi kullanım içeriyordu. Yakıt tüketimini ben 3.8 - 4 lt gibi değerler beklerken 6 litre çıktı. Bana yüksek geldi. Testte 3 kişiyiz bu arada.

Kısaca motorun çekişi güzel ancak yakıt tüketimini fazla buldum aracın. Bunun sebebinin 105 hp olan versiyon yerine 90 hp lik motorun kullanılmasına bağlıyorum.

Toplamak gerekirse, b sınıfı sw bir araç alacak olsam ilk bakacağım araç olur. DSG şanzımanı ise 5 yıllık garantiyle halledebiliriz. Fiyat hususuna bir çare bulunmalı yalnız, Skoda bu aracın dizel otomatik kombinasyonuna sahip oluşunu çok iyi kullanıyor. 65 bin fiyat etiketi var. Test aracı opsiyonlarla birlikte 69 bin TL idi.


Performans: <3/5>                   
Fiyat<2/5>   
Tüketim <3/5
Ses Yalıtımı<3/5>
Kalite<3/5>
Güvenlik<3/5>
İç Mekan<3/5>
Donanım<4/5>  
Notumuz:  3,0/5  


Enes DUYUM

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder