Yeni Fiat Egea İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni bir test ile karşınızdayız. Bu hafta herkes tarafından merakla beklenen Egea testimiz yayında. Test Aracımız Fiat Egea Lounge 1.6 M.jet 120 hp Manuel. 70.000 TL fiyat etiketine sahip.




Fiat’ın ilk olarak İstanbul Autoshow’da görücüye çıkardığı Aegea modeli, Ülkemizde Egea ismiyle Ekim ayı itibariyle bayilerde sunulmaya başladı.Egea’nın bu denli merak edilmesi ve şatışı başladığı günden beri büyük bir ilgi ile karşılanmasının belli sebepleri var. Egea’nın %70’i Türk mühendisler tarafından tasarlandı. Büyük yatırımlar yapıldı. Hem ihraç edildiği ülkelerde hem de ülkemizde talep patlaması yaşandı. Bu talep doğrultusunda Egea’nın HB ve Sw karosere sahip olarak da satılması bekleniyor.

Egea ülkemizde 3 farklı motor ve 3 farklı donanım seviyesi ile satılıyor. 1.4 atmosferik benzinli motor 95 hp gücünde. Ayrıca 1.3 ve 1.6 hacminde iki dizel motora sahip. Şimdilik Egea’yı otomatik şanzımanla tercih edemiyoruz ancak ilerleyen günlerde çift kavramalı bir otomatik şanzıman ile satışa sunulacak.

TASARIM



Egea ilk tanıtıldığı günden beri takibimizdeydi. Tasarımı gerçekten Fiat’tan beklenmeyecek kadar güzel ve dinamikti. Canlı halini gördüğümde saygım biraz daha arttı. İlk defa tasarım anlamında bir Fiat modelini bu kadar beğendim. Test aracımız Kırmızı renk ile gelince daha bir beğendim. Beyaz Linea’lar artık trafiğin vazgeçilmezi olmuştu malum.



Ön tasarımdan başlarsak Egea Agresif bakışlara sahip. Izgaralara doğru taşmış ince uzun farları, sis farı çevresinde ve geniş hava girişlerinde kullanılan krom aksesuarlar ile model kendini belli ediyor. Yanlara doğru devam ettiğimizde ise bütün bir tasarıma sahip tasarımı 17 inç boyutunda çok kollu jantlar destekliyor.



Arkada ise C formlu stoplar ile spor bir duruş yakalanmış. Krom detayları aracın birçok noktasında görmek mümkün. Ayrıca test aracımıza henüz testimizden önce takılmış olan Spoiler araca oldukça yakışmış. Aracı alanlara tavsiyem mutlaka ekletsinler.

Özetlersek tek eksikliğini hissettiğim fiatın sunmamakta ısrar ettiği mercek far veya bi-xenon farlar da aracımızla birlikte sunulsa tamam olmuş denebilirdi ancak bu haliyle de gayet güzel olmuş Egea.

İÇ MEKÂN VE DONANIM







Sürücü koltuğuna oturduğumda ferah bir iç mekân bizi karşıladı. Koltuklarda, kapı iç döşemelerinde çift renk kullanılası hareketli ve görsel anlamda başarılı bir ortam oluşturmuş.

Direksiyon ve kumanda elemanları Markanın mpv temsilcisi 500 L ile tamamen aynı. Ayrıca Fiat markasından beklemediğim gayet spor ve modern görünen bir gösterge grubu bulunuyor. Ortada yer alan 3.5 inç boyutunda araç ve yol bilgisayarı verilerini rahatça görebildiğimiz bir ekran yer alıyor.





Yine aynı bilgileri görebildiğimiz urban donanımdan itibaren standart olan CONNECT VP2 5 inç Dokunmatik ekran yer alıyor. İşlevsellik olarak başarılı olsa da dokunmatik kalitesi zayıf kalıyor.

Test aracımızda navigasyon ve geri görüş kamerasının da bulunması donanım açısından iyi bir ayrıntı.



Malzeme kalitesi ise beklentimin altında kaldı. Çoğu inceleme sitesinin ve Fiat’ın bu Egea’yı C sınıfında yani kompakt sınıfta görmesine rağmen bizimle birlikte çoğu otomobil sever bu fikre katılmıyor. Göğüste her ne kadar yumuşak plastik kullanılsa da kapı içleri, konsol, vites çevresi tamamen sert plastik ve ucuz bir görünüme sahip. Dokunduğunuzda verdiği his kötü.
Üstelik göğüste kullanılan yumuşak plastik Urban donanımla birlikte bulunuyor. Easy yani baz donanımlı bir Egea aldığınızda tamamen sert plastiğe sahip bir araca sahip oluyorsunuz. İlerleyen kilometrelerde ne olur bilinmez ancak test aracımızda her hangi bir trim sesi olmaması başarılı. Bunda herhangi bir işçilik kusuruna rastlamamış olmamızda bir etken.



Koltuklar kumaş kalitesi ve yanal destekler açısından zayıf. Virajlarda koltuğun sizi tutamaması kötü bir durum. Daha önce Linea’da bile kadife koltuklar sunulurken Egea’da koltuklar baştan savma olmuş.Arka koltuğa geçtiğimde Egea’nın başarılı olduğu kısımlar kendini gösteriyor. Başarılı bir diz ve baş mesafesine sahip. Arka koltukta 3 kişi rahat bir şekilde seyahat edebilir.



Yine bagajdan bahsedersek geniş bir yükleme ağzına sahip. 520 litre bagaj hacmi ile Egea sınıfının en iyileri arasında ve bir üst sınıftaki birçok modelden daha iyi. Rakiplerinden Skoda rapid 530 litre,  symbol 510 litre, 301 ise 506 litre bagaj hacmi sunuyor.



Donanım ise sizi şımartacak cinsten. Test aracımız lounge donanıma sahip yani en donanımlı versiyon. Aracımızda elektrikli bel desteğinden tutun, geri görüş kamerası, yağmur ve far sensörü, hız sabitleyici, viraj aydınlatmalı sis farları  gibi donanımlar olduğu gibi güvenlik donanımları da atlanmamış ancak diğer fiat modellerinde olduğu gibi Egea’yı sunroof ile veya bi-xenon farlar ile tercih etme şansı yok.

   


SÜRÜŞ, KONFOR, YALITIM

Direksiyona geçtiğimizde ilk dikkatimizi çeken CITY moduna sahip direksiyon oldu. Punto modelinden bildiğimiz bu mod ile şehir içi araç kullanmak oldukça keyifli. Park etmek çok kolay. Bu sistemin sıkıntısı ise CITY modunu kapattığımız halde yeteri kadar sertleşmeyen direksiyon spor sürüşlerde tedirgin ediyor. Ani tepkilere direksiyon geç tepki veriyor. Ayrıca vites geçişleri fazla kemikli. Vites değiştirirken vites geçmemesi gibi problemler yaşadım. Umarım bu durum test aracına özel bir durumdur.

Süspansiyon ise tam aile otomobili kıvamında. Her ihtiyaca cevap veriyor. 17 inç boyutunda jantları ve ince yanaklı lastiklere rağmen Egea konforlu bir otomobil. Darbe emişi başarılı, bozuk zemini hissettirmiyor. Süspansiyon size bu konforu yaşatırken yol tutuş anlamında başarılı olsa da yerden yüksek yapısı nedeniyle virajlarda bir miktar tedirgin ediyor.

Motor sesi ise multijet motorun karakteristik sesli çalışması ve yalıtımın düşük olması sebebiyle fazlasıyla içeride. Motor ısındıktan sonra ses azalsa da devir yükseldikçe rahatsız edici bir hal alıyor. Yol sesi konusunda başarılı bir model. Rüzgâr sesi 100 km/h hızdan sonra duyulmaya başlıyor. Yalıtım anlamında genel olarak değerlendirirsek zayıf bir model.

MOTOR, YAKIT TÜKETİMİ

Test aracımızda 1,6 litre hacminde 120 hp gücündeki dizel motor yer alıyor. Motor 1750 d/d’da verdiği 320 nm tork ile oldukça performanslı bir tablo çiziyor. Hafifliğin ve motorun etkisiyle aracımız 9,7 saniyede 100 km/h hıza ulaşıyor. Modelin son hızı ise 199 km/h olarak belirlenmiş.

Test aracımızda kullanılan Multijet motor oldukça performanslı ve başarılı bir ünite. Ayrıca dayanıklılığı ile bilinen bir motor ancak tek eksiği rakiplerinden bir nebze fazla yakması. Rakibi olan iki Fransız symbol ve 301/c-elyse tüketim anlamında iddialı motorlara sahip.

Test aracımız Egea şehir içi 5.4, şehir dışı 3.6, karma 4.2 litrelik fabrika verisine sahip. Biz test sürüşümüz boyunca tamamı şehir içi şartlarda ve performanslı kullanımda 8 litrelik bir tüketim elde ettik. Fabrika verisi olan 5.4 değerini yakalaması çok zor ancak sakin kullanımda 5.8 ile 6.5 arası bir tüketim yakalamak mümkün.



Özetlemek gerekirse Egea başarılı bir model olmuş. Fiat’tan beklenmeyecek kadar güzel ve sportif tasarıma sahip olması, hacim anlamında kendisinden üst sınıfları zorlaması, ülkemiz için LPG uyumlu motora sahip olması Egea’nın elini güçlü kılıyor ancak Egea ne yazık ki fiyat olarak da üst sınıflara göz dikmiş. Ben fiyatlarının olması gerekenden yüksek olduğunu düşünüyorum. Eğer fiyat düşük olsaydı bazı kusurları göz ardı edilebilirdi ancak şu haliyle zor.

Fiat Egea’nın fiyat listesi ise aşağıdaki şekilde:

Fiat Egea 1.4 Fire 95 HP Easy: 49.900 TL
Fiat Egea 1.4 Fire 95 HP Urban: 53.400 TL
Fiat Egea 1.3 Multijet II 95 HP Easy: 60.400 TL
Fiat Egea 1.3 Multijet II 95 HP Urban: 63.900 TL
Fiat Egea 1.6 Multijet II 120 HP Urban: 67.400 TL
Fiat Egea 1.6 Multijet II 120 HP Lounge: 70.900 TL


Testimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sorularınızı ve eleştirilerinizi arabainceleme@gmail.com hesabından ve sosyal medya hesaplarımızdan iletebilirsiniz. Bir sonraki testte görüşmek üzere.


Enes Duyum
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

7 yorum:

  1. c sınıfı benzinli veya dizel fiyat performans inandığınız bir araba var mı? ne tavsiye edersiniz.. sedan veya hatchback. 1.2-1.6 motor.. ikinci el de olabilir tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. C sınıfı benzinli tercih edilecek 3 tane model var. Bunlardan ilki 1.33 motoru ile Corolla. 50 bin TL gibi rakamlara alınabilir. LPG uyumu, 2. El değeri, hacmi gayet iyi. Performans konusunda eğer daha güçlü bir model isterseniz saat leon 1.2 tsi manuel 54 bin TL. Turbo benzinli motoru, vergi avantajı, donanımı yine yeterince iyi.

      Ayrıca astra kasa değişimine girdiği için j kasa astraları 1.4 turbo motoru ile uygun fiyata alabilirsiniz. Ayrıca turbo benzinli olduğu halde LPG uyumu olan nadir modellerdendir kendisi. Daha detaylı konuşmak isterseniz sitemizin Facebook sayfasına bekleriz sizi.

      Sil
    2. Bu araba c sinifi degil b sinifi, rakipleri symbol rapid yaziyo. C segmentinde konfor tasarim guvenlik yakit uclusu dusunuldugunde. Sana Emgrand ec7 yada chevrolet cruze'u tavsiye ederim ikiside cok saglam ve cok guzel arac, f/p araci,ama cruze biraz daha fazla yakiyor Lpgli bi Emgrandi tavsiye ederim.

      Sil
  2. Test yorumunun altina imzami atarim. Fiat diger modellerdeki gibi kalite yok. Malzeme kalitesi sifir, goruntu olarak sadece önü guzel. Arkasida berbat. Ayrica o fiyatlara ne arabalar var. Fiata verilmez

    YanıtlaSil
  3. Aracin avrupadaki ismi fiat tipo. Yani tiponun yeni kasasi. Tipoya 70 bin vermekte akil kari degil. Deli sacmasi olsa gerek. 20 bin tl anca eder. Oda 2015 model oldugu icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba burada bu fiyatlar etmez diyenler bir kere dahi olsa egea yi kullanmislarmidir söyle sürücü koltuğuna geçip o konforu hissetmislermidir.araç fiyatına göre 10 numara araba 70 bin liraya dizel performans li bir Sedan araba ve dolu dolu başka da bir araba o fiyata bulamazsınız

      Sil
  4. Egea iyi hoşta ikinci eli çok zayıf bu fiyatlara yeni Polo alınabilir Egea'dan izolasyonu sağlamklığı kat be kat iyidir.

    https://forum.donanimhaber.com/1-0-tsi-yakit-vw-neden-1-0-yapti-polo-mk6-eksileri-ve-kullanici-yorumlari--135754349#135754418


    https://forum.donanimhaber.com/yeni-mk6-1-0-polo-inceleme-yakit-ic-hacim-kronik-sorunlar-eksiler--133851527

    YanıtlaSil