2015 Hyundai i30 İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Bu hafta da yeni bir test ile karşınızdayız.

Bu haftaki test konuğumuz Hyundai i30 1.6 CRDI 136 hp DCT Elite. Test aracımızın liste fiyatı 80.850 lira. Sınıfındaki rakiplerinden uygun bir fiyatla konumlandırılmış bir model.

2007 yılında bu segmente İ30 ile giriş yapan Hyundai, çok fazla görünmese de 2013 yılında yenilenerek sınıfında tasarım, kalite, donanım ve dizel otomatik versiyonu ile devrim yaptı. Rakiplerinden uygun olması sayesinde güzel satış rakamları yakaladı. 2015 yılı itibariyle de makyaj operasyonu geçirdi. En büyük değişiklik ise tam otomatik şanzımandan vazgeçilip çift kavramalı DCT şanzımana geçilmesi.

TASARIM

Hyundai markası, kendisinden beklenmeyen bir tasarımla giriş yaptı pazara i30 ile. Birçok Avrupalı rakiplerinden güzel göründüğü söylemeliyim. Makyaj sonrasında ise tasarım olarak ufak dokunuşlar yapıldı. En büyük değişimi ön ızgarada görüyoruz. Markanın yeni tasarım yüzü olan altıgen tasarım felsefesi makyaj ile iyice vurgulanmış. Dalgalı ön farlar keskin bakıyor. Sis farlarını çevreleyen led gündüz farları ise modeli modern ve olduğundan daha geniş gösteriyor.

Arkaya doğru devam ettiğimizde herhangi bir değişiklik görünmüyor. Ortada konumlandırılmış Hyundai logosu aslında fazlası ile işlevsel. Altında barındırdığı geri görüş kamerasının kirlenmesini önlüyor. C sütununa doğru uzayan farlar ise gayet modern.

Makyaj sonrasında yapılan en büyük ve en beğendiğim değişiklik jantların güncellenmesi olmuş. Makyaj öncesi en üst donanım ile sunulan 16 inç jantlar hem küçük kalıyor hem de tasarım olarak çok gerideydi. Makyaj sonrasında jantlar 17 inç olarak güncellenmiş ve koyu renk tercih edilmiş.

Kısaca güzel bulduğum İ30 makyaj ile radikal değişikliklerden kaçınmış ve ufak dokunuşlar ile yoluna devam ediyor. Çoğu rakibinden tasarım olarak daha başarılı.

İÇ MEKÂN ve DONANIM

Araca binerken anahtar cebimizde en ufak işlem yapmadan biniyoruz. Yine start-stop düğmesi ile tek hareketle çalıştırıyoruz. Oldukça kullanışlı ve düzgün çalışan bir donanım.

İç mekana geçtiğimizde en çok eleştirilen direksiyon ve konsol olduğu gibi bizi bekliyor. Açıkçası biraz değişim bekliyordum. Dört kollu direksiyon her ne kadar rahat bir kullanım sunsa da tasarım olarak spor görünen bir model için oldukça basit kalıyor. Direksiyon üzerinde bolca tuş yer alıyor. En dikkat çeken ise direksiyon sertliği ve hassasiyetinin ayarlanması. Üç tane mod bulunuyor comfort, normal ve spor. Modlar arasında çok aşırı değişiklik olduğunu söyleyemem.

Konsolda halen bir multimedya ekranı göremiyoruz. Hyundai gibi donanımdan kaçmayan bir modelin bunu atlaması garip. Alt sınıf araçlarda dahi standart sunulan ekran işlevinin yanı sıra görünüm olarak da araca farklı bir hava katıyor. İ30 da ise bu ekrana yaklaşık 1000 TL kadar ücret ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Koltuğa oturduğumuzda bizi deri-kumaş karışımı koltuklar karşılıyor. Alçak bir oturma pozisyonu sunması güzel. Koltuğu ayarlarken sürücü koltuğunun elektrikli olması beni şaşırttı. Hyundai donanım konusunda oldukça bonkör. Sınıfında bu donanım çoğu modelde ya bulunmuyor ya da ekstra ücret ödenerek alınabiliyor. İ30' da ise üst donanımda standart olarak geliyor. Koltuklar rahat ve yanal destekleri başarılı. Sizi kavrıyor.

Modelimizde yeterince krom detaylar kullanılmış ve ben oldukça beğendim. Konsolun çevresinde ve kapıların iç kısımlarında gri kaplamalar bulunuyor. Özellikle pedalların krom kaplaması modelin spor duruşunu destekliyor.

Malzeme kalitesi olarak sınıfının gereğini veriyor. Konsolda ve kapı içlerinde yumuşak malzemeye yer verilmiş. Ancak kapıların alt kısımları konsolun üstü harici sert plastik ancak ucuz bir görünüm yok. Zaten sürüş sırasında makyaj öncesinde kullanıcıların şikâyet ettiği trim seslerinin olmaması benim gibi ses takıntısı olan birini memnun etti.

Arka koltuğa geçtiğimizde cam tavanın etkisi ile gayet ferah bir ortam var. Diz mesafesi yeterli. Modelin 378 litre bagaj hacmi bulunuyor. Sınıf ortalamalarında. Ayrıca bolca saklama gözü yer alıyor. Torpido ve kol dayamanın altında bulunan kısım hacim olarak oldukça iyi. Aileler düşünülmüş.

Son olarak yalıtımdan bahsedecek olursak araç oldukça sessiz. 120 km hıza kadar rüzgâr sesi duyulmuyor ancak yüksek hızlarda özellikle sunrooftan rüzgâr sesi geliyor. Yol sesi ise makyaj öncesine göre azalmış, bunda üzerinde gelen lastiklerin yumuşak hamurlu olmasının etkisi büyük.

MOTOR, TÜKETİM ve YOL TUTUŞ

Test aracımız 136 hp gücünde 1.6 dizel motora sahip. Motora çift kavramalı 7 ileri otomatik DCT şanzıman eşlik ediyor. Makyajdan önce 128 hp olan motora tork konvertörlü tam otomatik şanzıman eşlik ediyordu. Tüketim olarak oldukça şikayet alınca makyaj ile ilk iş motor 136 hp'ye güncellendi ve tam otomatik şanzımanın yerini çift kavramaya sahip 7 ileri DCT şanzıman aldı. Şanzıman yeni olmasına rağmen gayet başarılı. Vites geçişleri hızlı ve düşük hızlarda kararsızlık yaşamıyor, motorla uyumlu çalışıyor. Bu uyumun sonucu olarak performans ve tüketim verileri iyileşti. Test aracımız 100 km hıza 10.6 saniyede ulaşıyor ve son hızı 200 olarak belirlenmiş. Test sırasında açıkçası performansını beğendiğimi söyleyebilirim ancak en büyük rakibi Opelin kullandığı 1.6 CDTI 136 hp lik motor daha performanslı ve tüketim açısından daha cimri.

Gelelim en fazla merak edilen konu tüketime. Test aracımızın fabrika verisi şehir içi 5.1, şehir dışı 4, karışık 4.4 litre. Ancak i30 halen fabrika verilerine uzak. Testimiz boyunca i30 şehir içi ve dışı karışık kullanımda 7.6 litre oldu. Aracımız çok yeniydi ilerleyen zamanlarda bu tüketim biraz daha aşağı düşecektir. CRDi motor halen tüketim konusunda istenilen yerde değil. Yol tutuştan bahsedersek i30 gayet güzel yol tutuyor. Yere yakın yapısı, 17 inç jantlar ve üzerinde gelen sport lastikler ile virajlarda yatma eğilimi ve tehlikeli bir durum yaşatmıyor. Ancak direksiyon oldukça hissiz. Kullanım sırasında yapay geliyor ve ani tepkilere cevap veremiyor. Bu da sürüş esnasında aldığınız keyfi azaltıyor.

Toparlamak gerekirse i30 donanım ve motor seçenekleri ile sınıfının en mantılı aracı ve birçok rakibinden daha uygun fiyatlı. Bazı ufak detayların dışında gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.
















Performans  : <4/5>
Tasarım        : <4/5>
Fiyat             : <4/5>
Tüketim        : <3/5>
Ses Yalıtımı  : <4/5>
Kalite            :  <4/5>
Güvenlik       : <4,5/5>
İç Mekan      :  <3/5>
Donanım       : <5/5>
Notumuz       : <3,95/5>

Enes DUYUM


Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder