Yeni Tiguan İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni Bir test ile karşınızdayız. Vw'in yeni suv modeli Tiguanı sizler için test ettik. Test aracımız Yeni Vw Tiguan 2.0 TDI DSG Highline 4Motion. Test aracımızdaki açılabilir cam tavan opsiyonu ile 175.000 TL liste fiyatına sahip.





Tiguan 2007 yılından itibaren üretilen bir model. İlk olarak sadece 1.4 tsi motorlar ile ülkemizde satılan Tiguan 2011 yılında makyaj operasyonu ile yenilendi. Yine 1.4 Tsi motor yer alırken makyaj ile 2.0 TDI ünite de 4 çeker özelliği ile motorlar arasında yer aldı. Ülkemizde yeterli motor seçeneği olmadığı halde iyi satış rakamlarına ulaşan Tiguan 2016 yılı ile tamamen yenilenen karoseri ve yeni motorları ile ülkemizde satışa sunuldu. Tiguan ülkemizde 1.4 Tsi benzinli, 1.6 ve 2.0 dizel motorlar ile satılıyor. 1.6 dizel bekleyenler için kötü haber ne yazık ki Tiguanı otomatik vites seçeneği ile tercih edemiyorsunuz.

TASARIM

İlk gelen kamuflajlı fotoğraflar, tanıtım ile bize gönderilen R-line görünüme sahip oldukça şık duran Tiguandan sonra gerçekler ne yazık ki hayal kırıklığına uğrattı bizi. B8 passat ile vw düz çizgilerini yıkıp hem spor hem ağır başlı bir sedan ortaya çıkarmışken Tiguan fazla ciddi bir tasarımla geldi.



Özellikle ön tarafa baktığımızda test aracımızda standart bulunan led farların etkisiyle ve kullanılan krom detaylar ile modern bir tasarım yakalansa da daha alt donanımlarda gerçekten kötü bir hal alıyor.








Yan profilde büyük jantlar, tavan barları ve krom detaylar şık görünürken Tiguan eski nesline göre daha derli toplu bir tasarıma sahip.








Arkaya doğru devam ettiğimizde led stop lambaları ve çift egzoz çıkışı tasarımın en büyük yardımcısı. Aracın suv kimliğini ortaya çıkaran siyah kaplamalar 4 Motion logosu da yer alıyor. Led stop lambaları hareket halinde oldukça aktif yanıp sönüyor. Fren durumunda şekli değişen ledler oldukça dinamik.






Sonuç olarak Tiguan tasarım anlamında eskiyi arattırdı bize. Fazla sade sanki kolaya kaçılmış veya acele edilmiş gibi bir tasarıma sahip.



İÇ MEKAN ve DONANIM




İşte asıl yeni Tiguanın hakkını veren yer iç mekan oldu. Eskiden beri Golf Plus modelinin iç mekan tasarımını taşıyan eski Tiguan artık rakipleri arasında sıkıcı bir iç tasarımla devam ederken yenilenen model ile bu eksik telafi edildi.

Direksiyona geçtiğimizde sürücüye dönük kokpit bizi karşılıyor. Büyük multimedya ekranı ve diğer vw modelleri ile ortak kullanılan tanıdık direksiyon bulunuyor. Hayalet ekran ise gerçekten çok iyi.






Kontağı açtığımızda bizi karşılayan ekran her modda farklı bir karaktere bürünüyor. Yakıt tüketimi için tüketim değerleri ve gaz tepkileri görünürken 4 çekere aldığınızda daha agresif bir tasarım görünüyor.






Yol bilgisayarı ve araç bilgilerini ise kolaylıkla açıklayıcı bir şekilde görebiliyorsunuz.











Büyük ekranda ise ne yazık ki standart olarak navigasyon ve geri görüş kamerası gibi donanımlar sunamıyor. En donanımlı pakette dahi opsiyon olarak alabiliyorsunuz.








Aracın iç mekanında bolca yumuşak malzeme kullanılmış. Kapı içleri, göğüs, küçük cepler içindeki kaplamalar tatmin edici düzeyde. Koltuklar ise kumaş ve alcantra karışımı ancak doku kalitesi olarak pek beğenmedim. Kumaş kısımlardaki sünger hissiyatı hoş değil. Artık rakipleri deri döşemeyi standart sunuyorken Vw'de opsiyon olarak dahi tercih edemiyorsunuz.



Arka koltuğa geçtiğimizde ilk sıkıntı yaşadığım nokta kapı yeterince dışa açılmıyor ve inip binme aralığı oldukça dar ancak geçip oturduğunuzda sınıfının en iyileri arasında bir diz mesafesi sunuyor Tiguan size.



Siyah iç mekana rağmen cam tavan iç mekanı ferah tutuyor. Ayrıca açılabilir olması büyük avantaj ancak yolun bozuk kısımlarında gelen sesler can sıkıyor.




Arka kapı içlerinin sert plastik olması ise can sıkıcı ancak rakiplerine baktığımızda Tiguan iç mekan kalitesi en başarılı model.





Tiguanı rakiplerinden ayıran en büyük özelliği ise arka tarafta havalandırma kanalları sunmasıyla ayrıca hava sıcaklığını seçme şansı sunması. 3 bölgeli dijital klima arka koltuklar için oldukça iyi konfor unsuru.




















Bagaj ise oldukça iddialı. 615 litre bagaj hacmi ile sınıfında en çok satan Tucson ve Cr-v gibi rakiplerini geride bırakıyor.





Yeni Tiguan hem arazi, piknik vb. aktiviteler seven babalar için, hem de geniş aileler için kullanışlı iç hacmi geniş ve kaliteli bir model. İç mekanda konforu artırıcı donanımlar her ne kadar rakiplerinin gerisinde olsa da bunu farklı alanlarda tolere edebiliyor.

Donanım hususu ile Tiguanın en büyük eksikliği. Aynı fiyatlara sahip olabileceğiniz en büyük iki rakibi tucson ve Cr-v oldukça donanımlı satılıyor. Ailelerin en büyük tercihi cam tavan Standart olarak alınırken Tiguanda 5000 TL tutar ile aracınıza ekleyebiliyorsunuz.


SÜRÜŞ, KONFOR ve YALITIM

Tiguan ile yaptığımız test sürüşü boyunca olumlu izlenimler edindik. Rahat bir sürüş pozisyonu ve tepkileri iyi bir direksiyona sahip. Koltukların yanal destekleri iyi ve sizi virajlarda savurmuyor. Yerden yüksek yapısına rağmen virajlarda yatma eğilimi yok denecek kadar az ve oldukça iyi yol tutuşuna sahip bir model ancak bir aile aracı için bu yol tutuş sert ve gürültülü süspansiyon olarak size geri dönüyor.

Tiguan sınıfının en sessiz modellerinden biri. kaputun altında yatan ve sesli çalışma karakterine sahip 2.0 TDI motora rağmen modelde Motor sesi ilk çalıştırmadan itibaen duyulmuyor. Test aracımız yol sesi ve rüzgar sesi de almıyor ancak yüksek yapı, cam tavan olması sebebiyle 120 km/h dan sonra bir miktar rüzgar sesi duymak mümkün.



MOTOR, TÜKETİM ve 4x4



Test aracımız 2 litre hacminde dizel motora sahip ve 150 Hp gücünde. bu gücü 3500 d/d'da veren model 1750 d/d'dan itibaren 340 nm tork sunuyor. Test aracımız 9.3 saniyede 100 km/h hıza ulaşırken son hızı ise 200 km/h ile sınırlandırılmış. Bu değerler 1650 kg ağırlığındaki Tiguan için gayet başarılı ve aracı taşımakla kalmıyor size performanslı bir sürüş vadediyor. ancak biz bu modelde 190 hp veya 240 hp lik versiyonu görmek isterdik.

Tüketim ise 1650 kg ağırlığında ve 4 çeker bir araç için oldukça başarılı. Fabrika verileri ortalama 5.7 litre olarak belirlenmiş. Biz test sürüşümüz boyunca 7.6 litrelik bir değer elde ettik. Uzun süreli bir test yapmadığımız halde ve performanslı kullanımımız ile bu değeri elde ettik. Uzun mesafede ve sakin bir sürüş ile fabrika verisine yakın değerler yakalamak mümkün.







Test aracımız 4x4 yani Vw'nin deyişi ile 4 Motion. Her ne kadar ağır arazide kullanmasak da haldex çekiş sistemine sahip Tiguan yetenekli bir araç. Çeşitli çekiş modları ile sürüş farkını anlayabilirsiniz.











GÜVENLİK



Test aracımız euro ncap testlerinden 5 yıldız ile ayrılıp iyi notlarla ayrılmış ancak görselde de gördüğünüz gibi güvenlik yardımcıları oldukça eksik. Şerit takip asistanı, şehir içi fren desteği gibi donanımları artık Vw modellerinde de standart olarak görmek istiyoruz.

Çarpışma testlerini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Tiguan çarpışma testleri

Sonuç olarak Tiguan Suv sınıfına oldukça iddialı girdi. Bu iddiasını satış rakamları ile sürdürüyor. Tasarım ve donanım konusunda eksik bulduğum model diğer alanlarda eksiklerini telafi edebiliyor. Aileler için mantıklı bir araç. Normalde rakiplerine göre daha yüksek fiyatlardan giriş yapan Vw Tiguanda daha rekabetçi bir fiyat belirlemiş. Bu sayede liderliğe oynayan Tiguanın önünü kesen 1.6 dizel motorla tercih edilemeyen otomatik şanzıman. İlerleyen günlerde dizel- otomatik kombinasyonu da gelirse eminim sınıfının en çok satan aracı olacaktır.

Test yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha detaylı sorularınızı, olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi sosyal medya hesaplarımızdan ve arabainceleme@gmail.com hesabından ulaştırabilirsiniz.

Enes Duyum
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder