Renault Talisman İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni Bir test ile karşınızdayız. Renault'nun yeni sedan modeli Talismanı sizler için test ettik. Test aracımız Renault Talisman 1.6 Dci EDC 160 hp İcon. Talisman 106.000 TL başlangıç fiyatına sahipken test aracımız 19 inç jant, 4C Kontrol, adaptif cc gibi opsiyonel donanımlar ile 148.500 TL fiyat etiketine sahip.



Renault D sınıfında pek tutunamayan bir marka. Özellikle ülkemizde yıllardır satış listelerinin en üstünde yer alan passat varken işi daha da zorlaşıyor. 2000'li yıllarda laguna ile başarılı satış rakamları yakalayan marka, Latıtude ile ciddi anlamda hız kaybetti yarışta. 2016 yılı itibari ile tamamen yeni bir isim ile Talisman ile Avrupa ve Türkiye'de yeniden yarışa katıldı. Talisman ülkemizde 1.5 ve 1.6 litre hacminde dizel motorlar ile satılıyor. 1.5 Dci motor sadece manuel olarak alınabilirken 1.6 litre 130 ve 160 hp Dci motor ile çift kavramalı 6 ileri EDC şanzımanı seçmek mümkün.



Talisman Renault'dan alışılmadık şekilde dinamik bir tasarımla karşımıza çıktı. Önden baktığımızda tamponlara kadar uzanan gündüz sürüş farları ve touch donanım yani baz donanımda dahi standart olan led farlar çok iyi duruyor.



Yandan devam ettiğimizde keskin duran kaput ve test aracımızda opsiyonel olan 19 inç jantlar ile spor tasarım devam ediyor. Sınıfının en uzun araçlarından biri olan Talisman ağırlığını da koruyor tasarımı ile.



Arkaya geçtiğimizde ilk başta garip bulduğum ama gördükçe alıştığımız hatta hoşumuza giden bir tasarım var. İçe doğru girintili led farlar özellikle farlar açıkken oldukça çekici duruyor. Tamponlarda bulunan krom çerçeveli çift egzoz çıkışlar her ne kadar gerçek birer çıkış olmasa da görünüm yönünden başarılı.



Sonuç olarak Talisman tasarım anlamında sınıfında iddialı bir model olmuş. Baz donanımda bile rakipleri tasarım olarak geride kalırken Talisman kendine baktırıyor.

İÇ MEKAN

Talisman iç mekan konusunda iyi çalışmış bu sefer. En azından elinizin altında bulunan yerlerde iyi bir hissiyat oluşuyor. Ön ve arka kapı içlerinin üst kısımları ve göğüs tamamen yumuşak plastik ile yapılmış. Kaplama gibi ucuz yöntemlere kaçılmamış ancak alt noktalara inildikçe kalitenin bıçak gibi kesildiği gerçeğini de yazmak zorundayız. Böyle bir modele yakışmayacak noktada kalite düşüklüğü görünüyor.



Test sürüşümüz boyunca tek rahatsız olduğum nokta bozuk ve engebeli yollarda trimlerin gıcırdaması. Belki test aracımızın henüz çok yeni olması araca özgü olabileceğini düşünüyorum daha doğrusu inşallah öyledir.



Direksiyona geçip aracı incelemeye başlıyoruz. Kontağı açtığımızda bizi dijital bir gösterge karşılıyor. Gösterge oldukça açıklayıcı. Yol bilgisayarı verilerini ve araç bilgilerini direksiyon üzerindeki tuşlar ile yönlendirerek kolaylıkla görebilirsiniz ancak gösterge tasarımı ve grafikler olarak ben D sınıfı bir model için fazla basit kaldığını düşünüyorum. Rakibi Passatta test ettiğimiz hayalet göstergelerin çok daha başarılı olduğunu söylemeliyim.





Test aracımızda bulunan ve devasa 8.7 inç boyutunda multimedya ekranı ise barındırdıkları ile oldukça kullanışlı. Geri görüş kamerası, araç modları ve navigasyon gibi özellikleri bulunuyor. Siz Navigasyonu kullanırken aynı anda dinlediğiniz müzikleri ve klima bilgilerini kontrol edebiliyorsunuz. Ekranın büyüklüğü buna müsade ediyor. Ayrıca dokunmatik ekran kalitesi başarılı. Kullanırken size biraz uzak kalması ve güneş vurduğunda görünmemesi ise bir dezavantaj.



Özellikle bahsedilmesi gereken bir nokta ise Talismanın koltukları. Test aracımızda bulunan elektrikli ve ısıtmalı deri koltuklar ise sınıfında tek. Özellikle rakibi Mondeoda en donanımlı modelde yer alan manuel kumaş koltuklardan sonra tam bir görsel şölen. Koltuklar gerçek deri ve yanal destekleri oldukça başarılı. Test sürüşümüz boyunca bizi yormayan bir araç oldu Talisman.





Arka koltuğa geçtiğimizde sınıf standartlarında başarılı bir diz mesafesi ve baş mesafesi bizi karşıladı. Öndeki kalite arkada da devam ediyor Talismanda.






Özellikle Havalandırma kanallarının altında bulunan aux ve usb girişleri arkadaki yolcuları memnun edecek cinsten. Bagaj hacmi ise 608 litre ile sınıfının en iyisi. Benim D sınıfı modellerdeki en büyük beklentim genişlik bu noktada Talisman gereğini yapıyor.



SÜRÜŞ, KONFOR ve YALITIM




Talisman ile yaptığımız test sürüşü boyunca olumlu izlenimler edindik. Ağırbaşlı, gerektiğinde güçlü motoru ile oldukça performanslı bir sürüşe sahip. Yukarıda bahsettiğim gibi koltukların yanal destekleri iyi ve performanslı sürüşlerde dahi sizi savurmuyor.

Altındaki 19 inç jantlar, geniş tabanlı lastikler ve test aracımızda bulunan 4c kontrol sayesinde oldukça iyi manevralara ve yol tutuşuna sahip Talisman. Esp'ye pek ihtiyaç duymuyorsunuz. Buna rağmen Talisman size yoldaki çoğu şeyi hissettirmiyor. Darbe sönümlemesi oldukça başarılı.



Talismanda birçok konfor detayı var. Özellikle test aracımız alınan ek opsiyonlar ile oldukça donanımlı. Test aracımız dizel motora sahip olduğu halde oldukça sessiz bir karaktere sahip. Motor sesini motor ısındıktan sonra duymuyorsunuz. 120 km/h hıza kadar rüzgar sesi de duyulmuyor. Hız arttıkça rüzgar sesi de artıyor bu hızdan sonra.

MOTOR ve TÜKETİM


Talisman ülkemizde 1.5 ve 1.6 litre hacminde dizel motorlar ile satılıyor. 1.5 Dci motor sadece manuel olarak alınabilirken 1.6 litre 130 ve 160 hp Dci motor ile çift kavramalı 6 ileri EDC şanzımanı seçmek mümkün.

Test aracımızda 1.6 litrelik 160 hp gücünde dizel motor eşlik ediyor bize. Bu gücü bize 4000 d/d'da veren motorumuz bize 1750 d/d'da 380 nm tork sağlıyor. Bu değerler oldukça iyi. D sınıfında bu motor ile henüz rakibi yok. En yakın rakibi İnsignia 136 hp güç sunuyor. Talisman 100 km/h hıza 9.4 saniyede ulaşıyor. Özellikle yüksek hızlarda ara hızlanmalar oldukça iyi.

Özellikle Çift kavramalı şanzıman sayesinde daha iyi değerler sunuluyor ancak test aracımızdaki EDC şanzıman vites geçişlerini bir nebze hissettirirken özellikle şıkışık trafikte kullanım sonrasında kararsız kalabiliyor.

Test sürüşümüz boyunca şehir içi ve dışı karışık şartlarda Talisman performanslı kullanımda klima açık şekilde  9.5 litrelik bir ortalama elde ettik. 1.5 ton ağırlığında ve sıkıştırılmış motora sahip olduğu düşünülürse değer normal ancak Renault'nun verdiği 4.4 litrelik karma tüketim hayal. Gerçek şartlarda yakalanması pek mümkün bir değer değil.






GÜVENLİK 

Talisman güvenlik testlerinden 5 yıldız ile ayrıldı.

Talisman Çarpışma Videosu





Sonuç olarak Talisman genel olarak kalite anlamında Renault'nun yaptığı en başarılı model. Eksikleri olsa da büyük çaba gösterilmiş. Makyaj ile halledilebilecek eskikleri de giderildiğinde gerçekten başarılı bir model olur. Sınıfında lider bagaj hacmi ve oldukça iyi iç hacmi, sunduğu standart ve opsiyonel donanımlar sınıfında referans gösterilecek kadar fazla ancak talisman 145.000 TL fiyat etiketine sahip Passattan daha yüksek meblağ ile adının anılması işini zorlaştırıyor. 2. el değerinin en önemli kriterler arasında bulunduğu günümüzde Talisman henüz çok yeni bir oyuncu.

Ayrıca 82.000 TL başlangıç etiketine sahip olan Passat, 105.000 TL fiyat etiketine sahip Talismandan daha kolay ulaşılabilir. Yakın zamanda Turbo Benzinli motorlar ve daha rekabetçi fiyatları Talismanda da görmek istiyoruz.

Test yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha detaylı sorularınızı, olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi sosyal medya hesaplarımızdan ve arabainceleme@gmail.com hesabından ulaştırabilirsiniz.

Enes DUYUM

Performans  : <5/5>
Fiyat             : <3/5>
Tüketim        : <3/5>
Ses Yalıtımı  : <5/5>
Kalite            : <4/5>
Güvenlik       : <4/5>
İç Mekan      : <4/5>
Donanım      : <5/5>

Notumuz     :   4/5
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder