YAKIT TASARRUFU İÇİN 9 ÖNERİ


Pratik Bilgiler köşesinde bu hafta: Yakıt Tasarrufu İçin 9 Altın Öneri;


Benzin, dizel ve lpg'de yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte sürücüler tasarruf etmenin yollarını araştırıyor. Dünyanın lider lastik markalarından Goodyear, sürücülerin tasarruf etmesi için altın değerinde öneriler sunuyor.

9 adımda uygulayabileceğiniz bu öneriler sayesinde daha az harcayarak daha fazla yol katetmeniz mümkün!

1. Hızınızı sınırlayın!
Yakıt tasarrufu elde etmenin en kolay ve etkili yöntemlerinden biri hızınızı azaltmaktır. Aracın hızı arttıkça yakıt tüketimi de artar. Örneğin aracın hızını saatte 40km'den saatte 80 km hıza yükseltmek yakıt tüketimini hemen hemen iki katınaçıkartır. Ancak çok yüksek veya çok düşük hız da 1/100 km'de yüksek yakıt tüketimi oranına yol açabilir.

2. Ani frene son verin! 
Yavaş yavaş hızlanarak ve mümkün olduğu kadar yumuşak vites geçişleri ile yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ani frenlemelerden kaçınmak için duraklama zamanlarını önceden görün ve yolda olabilecekleri göz önünde bulundurun, trafiğin durduğunu gördüğünüz kavşağa kadar güvenli bir şekilde seyredin. Hızlı manevralar ve ani frenlemeler yapmak gibi agresif sürüş tarzı yumuşak bir sürüşten %20 daha fazla yakıt tüketimi ile sonuçlanabilir.

3. Aracınızı mümkün olan en yüksek viteste kullanın
Otomobiller mümkün olan en düşük viteste kalkış için tasarlanmaktadır çünkü en fazla güce sahip oldukları zaman kalkış zamanlarıdır. Ancak belirli bir hızda mümkün olan en yüksek viteste kullanmak yakıt tasarrufunuzu arttırabilir. Düşük viteslerde seyretmek yakıt tüketiminizi arttırabilir. Güvenli olduğu sürece daima daha yüksek vitese geçin.

4. Klimayı dikkatli kullanın 
Klima, otomobilin motoru için yakıt kullanan ekstra bir yüktür. Klima kullanılmaması %3'e kadar yakıt tasarrufu sağlar. Özelliklekışın dışarıdaki hava sıcaklıkları izin verdiği ölçüde klimayı kapatmayı tercih edin. Çok düşük hızda veya sabit dururken camları açın, havalandırma dışarıdan gelen esintinin keyfini çıkararak konforlu bir sürüş yapmanızı sağlar.

5. Aşırı rölantide çalıştırmaktan kaçının 
Araç rölantide çalışırken yakıt harcar ve bu litre başına sıfır kilometre anlamına gelir. Beklerken motoru kapatmak ve hareket içinhazır olduğunuzda tekrar çalıştırmak arabayı hareketsiz durumda çalıştırmaktan daha az yakıt harcar

6. Gereksiz yükleri çıkarın
Araç ne kadar ağır olursa hareket etmek için o kadar fazla enerji gerekir, bu nedenle aşırı yük taşınması daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır. Her ekstra 50kg için yakıt tüketiminiz %1-2* artar. Aracınızda ne taşımanız gerektiğini dikkatli bir şekilde değerlendirin ve tüm gereksiz eşyaları boşaltın

7. Camları kapalı tutun 
Camların ve güneşliklerin açılması aerodinamik çekiş oluşturur, bu da aracınızı yavaşlatır. Gerekli hızda seyretmek için daha fazla enerji gerekir ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyar. Camlarınızı ve güneşliği kapatarak yakıt verimliliğinizi arttırın.

8. Aracınızın bakımını uygun şekilde yapın
Aracınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlamak için düzenli servisler ile bakımını yaptırın. Kirlenmiş bujiler, kirli hava filtresi veya tıkalı yakıt filtresi yakıt tasarrufunuzu olumsuz bir şekilde etkiler. Motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi de yakıt verimliliği açısından çok önemlidir. Bakımı iyi yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu %4'e kadar arttırabilir.

9. Lastiklerinizi doğru hava basıncı ile şişirin 
Yetersiz hava basıncı ile şişirilmiş lastikler daha fazla yuvarlanma direncine sahip olur, yuvarlanmak için daha fazla enerji gerektirir ve bu da daha yüksek yakıt tüketimi ile sonuçlanır. Janta gevşek birşekilde monte edilen lastikler zaman içinde hava basıncı kaybı gösterir, bu nedenle hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi ve araç üreticisi tarafından temin edilen kullanım kılavuzuna göre lastiğin doğru hava basıncı ile şişirilmesi sağlanmalıdır. Lastiklerin doğru bir şekilde şişirilmesi ile%5*'e kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Doğru bir şekilde şişirilen lastikler aynı zamanda daha güvenlidir ve kullanım ömürleri daha uzundur.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder