Citroen C4 Cactus İncelemesi

Citroen C4 Cactus Nasıl Bir Araçtır?

Bugünkü test konuğumuz Fransız üretici Citroen'in cesur bir tasarım anlayışıyla otomobilseverlerin beğenisine sunduğu C4 Cactus modeli.


Herkese hayırlı günler diyerek başlıyorum. Almayı düşünmem ama merak ettiğim bir modeldi c4 cactus. İmkan buldum satış müdürü eski müdürüm olduğu için plazanın bahçesinde bir nebze turlamama müsade etti. Bende sizlere kısaca izlenimlerimi aktaracağım.

Aracın donanımı ve fiyatları henüz belirlenmemişti ancak gelen araç test aracı yapılacağından en dolu versiyon olarak söylenmiş. Araç 1.6 HDI 92 hp otomatik versiyondu.

DIŞ TASARIM

Araç tasarım olarak gerçekten farklı bir araç, spor bir duruşu yok ancak hem altı yerden yüksek hemde kaslı bir yapıya sahip, bu araç da Nissan Juke gibi hem seveni hem de sevmeyeni olacak uç bir araç olacak. Köşegen hatlar düşünülmüş, şöyle ki bana Fiat Panda'dan özenti gibi geldi. Fiat Panda'nın vites topuzu, jantları, farları göstergeleri, direksiyonu tamamen kare formunda. Cactus de aynen öyle göstergesi, torpidosu vs. köşegen tasarımlı.

Gelelim tasarımın en büyük eksilerinden biri olan arka cam meselesine. Citroen hatayı Ds4'te yaptı açılmayan arka camlar ile ancak bir nevi buna mecburdu, çünkü kapı camı içine alamayacak kadar küçüktü. Ancak Cactus de camı içine alacak alan var ama bana maliyet kaygısı gibi geldi, Camlar kelebek cam. Kapı cebine damacana girecek kadar boşluk yapmışlar, kare tasarımı kapı içlerine yansıtınca ya da yansıtmak isteyince durum bu. Bir diğer kötü yanı ise bu aracı cam tavan ile alanların yazın pişecek olması büyük bir sorun, araçta cam tavan perdesi yok. Emin olabilmek için tam 3 kişiye sordum ancak cevap aynı.

Tampon ve kapıların üzerindeki yumuşak kısımlar ilginç, günlük hayatta işe yarar mı tabiki yarar. Özellikle avm'lerde kapı çarpmış tampon sürtmüş derdi yok. En önemlisi malzemenin ucuz olacağı bilgisini aldım.

Bu kısmı toparlamak gerekirse araç dış mekanından dolayı hem alınacak hemde koşarak uzaklaşılacak bir araç. Benim ihtiyacım olsa ve fiyatlandırma uygun olsa tercih ederim.

İÇ MEKAN

Gelelim iç mekana.. Benim en çok sevdiğim alan. C4 denmesine bakmayın araç B sınıfı, yani girer girmez boyutlarından dolayı bu yorumu yaptım daha sonra sorup B sınıfı tabanlı olduğunu öğrendim. İşte buna rağmen elinizi attığınız yer yumuşak plastik sadece kapılarda ve torpido kapağı üzerinde rastladım sert plastiğe o kadar da olsun tabi.

Gösterge tasarımı ve ekran yerleşimi sadeliğin dibine vurmuş, sade ve bir o kadar da ilginç tasarıma sahip iç mekan. Dörtgen gösterge, anlaşılır ve net güneş ışığı vs. görünmesine pek etki etmiyor. Ancak orta ekrandaki basmatik geleneği devam etmiş, bir şey yapmak için yavaşlamak lazım yoksa ekranla boğuşurken kaza yapmanız olası. İç mekanda keşke dediğim tek nokta direksiyonun büyük olması ve arka diz mesafesi ile baş mesafesinin az olması. Zaten köşegen küçük tatlı bir araba, sen git minibüs direksiyonu gibi direksiyon koy.

Yine koltuğu kendime göre ayarlayıp arka koltuğa geçtiğimde şekilden şekile girdim sığılmıyor arkaya. Aynı problem rakibi ve kardeşi 2008'de de mevcut. Halbuki B sınıfında arka diz mesafesi C sınıfından büyük birçok model var. Kapı içi gözlerden memnun kaldım. Oldukça büyük gözler bagaja koymaya ıvır zıvır kalmaz her şeyi alır ama bu durum yukarıda bahsettiğim gibi arka camın açılmasını engelliyor. Kelebek camın belli bir hızdan sonra rüzgar sesi aldığını belirtmek isterim.

Koltuklar güzel, ön kol dayama bambaşka, antika araçlar gibi orta kısım koltuklar ile birlikte üzerindeki kolçak rahatça inip kalkıyor. Tabi şimdi anlaşılıyor kapı gözlerinin büyük olması. Çünkü bu araçta kol dayama altında göz yok ve torpido küçük. dediğim gibi yüksek hızlara çıkamadım plazanın bahçesinde ne kadar olursa. Bagaj hacmi ise bence başarılı.

Kısaca sınıfına ve kendi modellerine göre oldukça başarılı belli ki özenilmiş. PSA (Peugeot-Citroen) grubu kendini yavaş yavaş çıkaracak dar boğazdan.



MOTOR ve ŞANZIMAN

Araçta güncel olarak kullanılan 92 hp'lik hdi motor ve galiba Etg6 şanzıman kullanılıyor. Mcp şanzımana göre biraz daha iyi geldi geçişler, hoş araba en fazla 4 vitese atabildi ne bir rampa ne de zorlayacak bir alan. Bu yüzden daha fazla yorum yapamam. Motor zaten bilinen bir motor ki motor sesi olarak başarılı geldi, iç mekanda pek fazla ses yok.

Son olarak alınabilirlik ve fiyatlandırmadan bahsedecek olursak fiyatlar belli değil ama ben en az 65-70 arasında bir fiyat bekliyorum ki bu paraya birçok C sınıfı otomatik araç varken D sınıfı araçlar varken sonu 2008 gibi olur yüzüne bakan olmaz.













Enes DUYUM


Performans: <4/5>                   
Fiyat<-/5>   
Tüketim <5/5
Ses Yalıtımı<3/5>
Kalite<3/5>
Güvenlik<4/5>
İç Mekan<3/5>
Donanım<4/5>  
Notumuz:  3,7/5  


Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder