Otomobilinizin Bahar Bakımı



Güneş, yağmur, kar, fırtına... Otomobiller, her mevsim ve her hava koşulu için farklı bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden her mevsim için aracınıza tepeden tırnağa bir makyaj ve bakım yaptırmanız gerekmektedir. Pratik bilgiler köşesinde bu haftaki konumuz 'Aracınızın Bahar Bakımı.'


Karların eridiği, havaların ısındığı, kışlık elbiselerin dolaplara kaldırıldığı bugünlerde, bahara merhaba derken aracımızı da kendimiz gibi mevsime uygun hale getirme zamanı çoktan geldi. Kış aylarında otomobilimizin altında biriken tortu ve çamurlar, otomobilin yüzeyinde meydana gelen çizikler, bir süre sonra otomobilde paslanmalara yol açabilir.

Otomobillerin koltuklarında, döşemelerinde ve diğer yüzeylerinde de zamanla lekeler oluşabilir. Otomobilinizin iç ve dış yüzeyinde oluşan lekeleri çıkarmak için oto marketlerde satılan temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Sadece temizlikle yetinmeyip, otomobilinizi dış etkenlere karşı koruma altına almak istiyorsanız, otomobilinizi koruma sistemleriyle donatmanız gerekiyor.

Otomobilin üzerinde fabrika çıkışında bulunan şeffaf koruyucu tabakanın yok olmasıyla birlikte, otomobilin boya yüzeyi çevre şartlarına karşı tamamen korumasız kalır. Boyanın en büyük düşmanı olan güneş sebebiyle, otomobilin yüzeyinde zamanla donuk ve lekeli bir görüntü oluşabilir. Uzaktan bakıldığında pürüzsüz gibi görünse de, yakından incelendiğinde boya yüzeyindeki çukurlar ve tümseklerden oluşan engebeli yüzey görülebilmektedir. Güneşin tehlikeli ultraviyole ışınları da boya yüzeyi için ayrı bir tehlike kaynağı oluşturur. Ultraviyole ışınları boya yüzeyine yapışan ve mercek görevini üstlenen yabancı maddelerin yardımıyla yüzeyi yakar ve bozulmasına yol açar.

Otomobillerin yüzeyi için bir başka tehlikeyi ise bilinçsizce yapılan temizlik ve bakım hizmetleri oluşturur. Otomobilleri güzelleştirmek için uygulanan pasta - cila işlemi gerçekte boya yüzeyi için oldukça tehlikeli bir uygulamadır. Otomobilin dış yüzeyine uygulanan pasta işlemi, yüzey üzerinde dairesel çiziklerin ve aşınmaların meydana gelmesine neden olabilir. Piyasada bulunan ve amatör kullanıma yönelik cilalar ise, boya yüzeyinin çok kısa bir süre parlamasını sağlar. Bu da parlatma işleminin sık sık tekrarlanmasına yol açar.

Fırça ve kova kullanarak yapılan oto yıkama ise boya yüzeyini çizer. Otomobil fırçayla yıkandığında yüzey üzerinde bulunan kirler, çiziklerin içine yerleşir. Bu yüzden otomobiller fırça ile yıkanmamalı, fırçasız oto yıkama hizmeti veren yerler tercih edilmelidir.

Otomobilinizi bahara hazırlamak için yapmanız gerekenleri kısaca özetleyelim;

- Lastiklerinizin hava basıncının mevsimlere göre ayarlanması gerekir. Düşük veya yüksek hava basıncı, elverişli olmayan bir sürüşe neden olabilmektedir. Bu yüzden lastik hava basıncı düzenli aralıklarla muhakkak kontrol edilmelidir.

- Kış mevsiminde silecek suyuna katılan donmayı engelleyici özellikli antifrizli sular yerine, havaların ısınmasıyla beraber yağ çözücü özelliği olan yazlık su kullanılmalıdır.

- Yağ, polen ve hava filtresi değiştirilmeli, ısınan havayla birlikte çokça kullanılacak olan klimanın bakımı da mutlaka yaptırılmalıdır.

- Fren ve direksiyon ayarları kontrol edilmeli, ihtiyaç varsa gerekli bakım yaptırılmalıdır.

- Lamba içleri toz ve tortu ile kaplanmışsa bu durum aydınlatmayı olumsuz etkiler. Bu durumda lambaların iç kısmı açılmalı ve temiz bir bez ile iyi bir şekilde temizlenmeli.

- Isınan havalarla birlikte motorun ısısı da değişir, bu sebeple yağ kontrolünün ve gerekli ayarlamaların yapılması gerekir.
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum: