Yeni Ford Focus 1.5 Dizel Powershift İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Her zaman olduğu gibi yine beklenilen, henüz test edilmemiş modeller ile karşınızdayız.  Bu hafta test konuğumuz yenilenen motoru ve modelde ilk kez kullanılmaya başlanan otomatik şanzımanı ile Focus.






Dizel otomatik kombinasyonu ülkemizde oldukça seviliyor. Bu konuda Vw’nin diğer markalara göre ezici üstünlüğü bulunuyor.  Ancak artık diğer markalar da bu hususu atlamadı ve dizel otomatik kombinasyonu ile yeni modeller getirmeye başladı. Ford ilk hamleyi sevilen modeli Focus ile yaptı. Her ne kadar geç kalmış olsa da markanın imajı ve satış rakamlarına bakacak olursak iyi satış yapacağını düşünüyorum.

1.5 TDCI 120 hp dizel motora ve 6 ileri çift kavramalı powershift şanzımana sahip test aracımızın satış fiyatı üzerinde alınan opsiyonlar ile birlikte 95.000 TL.

Malum yakın zamanda modeli aynı donanım ile ancak eski dizel motor ve manuel şanzıman ile yakın zamanda test etmiştik. Test yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Yeni Dizel Otomatik Ford Focus İncelemesi

Öncelikle motordan başlayalım. Ford’un kullanmaya başladığı bu motor 1,5 litre hacminde 3600 d/d’ da 120 hp güç ve 1750 d/d’ da 300 nm tork üretiyor. Ayrıca 10.9 saniyede 0-100 değerine ulaşan aracımızın ise son hızı 193 km/s. Verilerden de görüleceği üzere performans başarılı. Bu değerleri rahatça yola aktarıyor. Bu yeni motor 1300 kg ağırlığındaki Focus’u çok rahat taşıyor. Seri kullanıma müsaade ediyor. Benim motor ile ilgili en çok beğendiğim husus ise sessiz çalışması oldu. Yalıtımın da etkisi ile sanki benzinli araç gibi dizel motoru ile Focus.

Şanzımandan bahsedersek Ford’un senelerdir kullandığı benzinli motordan tanıdığımız çift kavramalı 6 ileri powershift şanzıman. Motor ile birlikte oldukça uyumlu çalışıyor. Şanzıman genel olarak 1500-2000 devir aralığını kullanıyor. Geçişler ise oldukça akıcı ve net. Bir güzel yanı da hiç kararsızlık yaşamaması. 

Gelelim en çok merak edilen husus yakıt tüketimine.  Aracı teslim aldığımızda ortalama tüketim hiç sıfırlanmamış ve test sürüşü için kullanılmıştı. Ortalama tüketim ise 10.4 gösteriyordu.



Teste başladığımızda aracı çoğunlukla şehir dışında kullandık. Tüketim için fazla dikkat etmedim açıkçası. Ancak beklediğimden düşük bir tüketim sergilediğini söylemeliyim. Aracın fabrika verileri şehir içi 4.7 litre, şehir dışı ise 3.9 litre. Ortalama tüketim ise 4.2 litre. Araç 85 km uzunluğundaki testimiz boyunca 5.5 litre tüketim elde etti. Her ne kadar fabrika verisi olan ortalama tüketimi yakalamak hayal olsa da tüketim memnun ediyor. Yakıt tüketiminde ise şanzımannın rolü büyük.

>


 Araçta gördüğüm tek sorun ise düzenli çalışmayan start- stop sistemi. Aracımızda klima ve müzik sistemi gibi her hangi bir donanım çalışmadığı halde devreye girmeyen start-stop sistemi açıkçası can sıkıcı bir durum.


Özetlemek gerekirse Yeni Focus, başarılı bir dizel otomatik kombinasyonuna kavuştu. Test Aracımızın 95.000 TL’lik fiyat mevzusunu bir kenara bırakırsak Focus gayet tercih edilesi bir model. Ancak rakiplerini daha uygun fiyata almak mümkün.

Focus'un Satış rakamlarında en büyük rakipleri ;

Şehir içi
Şehir dışı
Ortalama
0-100 değeri
Son Hız
Ford Focus
4.7
3.9
4.2
10.9
193
Vw Jetta
5.6
4.2
4.7
11.7
190
Hyundai Elantra
7.7
4.7
5.8
11.5
190
Toyota Corolla
4.9
3.7
4.1
14.7
180



Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder