2015 Renault Kadjar İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni Testler ile her zaman olduğu gibi karşınızdayız. Bu haftaki test konuğumuz oldukça fazla talep gören crossover sınıfına yeni adım atan Kadjar.

Modelin oldukça iddialı olduğunu söylemeliyim. Sınıfında hem dizel-otomatik hem de benzinli-otomatik kombinasyonunu sunması ile daha gelmeden çok konuşuldu. Test aracımız Renault Kadjar Icon 1,5 DCI EDC 110 hp. 110.900 liste fiyatına sahip. Aracımızda cam tavan, tam boy stepne, kör nokta uyarı ve otomatik park sistemi gibi opsiyonlar da bulunuyor.

Kadjar bulunduğu sınıf itibariyle arazi için konumlandırılmış olsa da gerek 4x4 olmayışı, gerek büyük jantları ve ince yanak lastikleri ile araziden uzak. Asfalt için yapılmış gösteriş amacı taşıyor.

Eğer arazide kullanmayı amaçlıyorsanız 1.6 litre hacminde 130 hp gücünde dizel motoru manuel vites ile tercih etmelisiniz. 4 tekerden çekiş sadece bu motor ile alınabiliyor.

TASARIM

Kadjar’ın tasarımı ilk görüşte beğenimi kazandı. Renault uzun zamandır sıradan tasarımlar yaparken Clio ile büyük bir değişim başlattı ve devamı da yeni modeller ile geldi. Kadjar da tasarım olarak markanın belki de en iyisi. Ülkemizde gösterişli, yerden yüksek ve büyük araçlar sevilirken, Renault tam istenilen kombinasyonu ortaya çıkarmış. Kadjar şişkin çamurlukları ile oldukça cüsseli görünüyor. Ön taraftan başlarsak büyük logo en fazla dikkat çeken yer. Tasarımı krom detaylar ve büyük led farlar tamamlıyor.

Yine yan tarafa doğru uzayan ve c sütununa doğru yükselen tasarım çizgileri aracı oldukça hareketli göstermiş. Araçta yer alan 19 inç boyutunda siyah jantlar ise tasarım olarak harika, jantlar sayesinde aracımız fazlası ile yerden yüksek ayrıca aracı oldukça dinamik göstermiş.

Arka tarafa geçtiğimizde yine büyük logo ve altında modelin ismini görüyoruz. Tek beğenmediğim nokta ise çıkıntılı tampon. Her ne kadar kaza durumunda bagaj kapağını korusa da çıkıntı hoş durmamış.

Kısaca tasarım olarak Renault bu sefer iyi iş başarmış. Sınıfında tasarım anlamında en beğendiğim modellerden biri oldu Kadjar.

İÇ MEKÂN ve DONANIM

Tasarımdan bahsederken yaptığım övgüleri ne yazık ki bu iç mekânda yapamayacağım. Maliyet korkusu yüzünden her şeyden çalınmış bir mekân karşıladı bizi. İlk olarak eleştirimi direksiyon simidi üzerinden yapmak istiyorum. Model deri direksiyona sahip ancak kalitesi çok zayıf ve hissiyatı kötü. Eğer daha iyi bir direksiyon simidine sahip olmak istiyorsanız Nappa deri opsiyonunu ücret ödeyerek almanız gerekli. Direksiyon üzerindeki tuşlar kullanışlı. Hız sabitleyiciyi direksiyon üzerinden kontrol etmek mümkün ancak bir Renault klasiği hız sabitleyiciyi devreye sokmak için kol dayamanın önünde bulunan düğmeleri kullanmak gerekiyor.

Modelde dijital göstergelere yer verilmiş. Göstergeler aracı modern ve teknolojik göstermiş. Ayrıca gösterge ışıklandırması ve temasının multimedya ekranı üzerinden kontrol edilebilmesi de ayrıca güzel bir özellik.

Konsolun üst tarafında ve kapı içlerinde yer yer yumuşak plastik kullanılmış ancak verdiğiniz para ile kıyaslanınca bu kadar mı sorusunu soruyorsunuz. Fazlaca sert plastik kullanılmış. Konsola ve vites çevresine elinizle bastırdığınızda gelen çıtırtılar canınızı sıkabilir.

Konsolda Tuş kalabalığından uzak, sade bir konsept uygulanmış. Multimedya sistemi Navigasyon, geri görüş kamerası, R-link internet bağlantısı gibi birçok güzel ve kullanışlı donanım içeriyor. Dokunmatik kalitesi ise yeterli. Aynı zamanda tüketim verilerini, araç ve gösterge ayarlarını bu ekrandan yapmak mümkün.

Yine alt tarafa doğru devam ettiğimizde 12V güç çıkışı, aux ve usb yer alıyor. Aynı zamanda anahtar, telefon vb. eşyalarınızı koymak için bir alan oluşturulmuş. Ayrıca kapı içleri, kol dayamanın altı ve torpido gözü yeterli genişlikte. Araç oluşturulurken aileler fazlası ile düşünülmüş.

Arka tarafa geçtiğimizde bizi oldukça başarılı bir diz mesafesi karşılıyor. Şaft tünelinin de olmayışı geniş bir alan oluşturmuş. Bu sayede arka koltukta 3 kişi rahatça seyahat edebilir. Ayrıca cam tavan aracımızın iç mekanını oldukça ferahlatmış. Ancak cam tavana sahip olabilmek için 3 bin lira ilave ücret ödemek gerekiyor. Standart sunulmaması eksi bir durum.

Arka kapı içleri ise ne yazık ki ön taraftan sonra facia. Kullanılabilecek en kötü malzeme kullanılmış. Yukarıda bahsetmiştik fiyattan, 110 bin TL verip alacağınız bir araçta böylesi malzeme kalitesi sizi hayal kırıklığına uğratır. Ayrıca işçilik de zayıf olunca bozuk asfaltta ve ani hareketlerde trim sesleri duymak mümkün. Üstelik test aracımız henüz 300 km yapmış.

Son olarak aile için tasarlanmış modelimizde 472 litre bagaj hacmi bulunuyor. Ancak ilave ücret ödeyerek tam boy stepne alırsanız bagaj hacmi daha da düşüyor.

Ancak araçtaki donanımlar sizi memnun edecektir. Otomatik uzun/kısa far, aktif fren sistemi, şerit takip asistanı, kör nokta uyarı sistemi, otomatik park sistemi gibi sürücünün işlerini kolaylaştıracak donanımlar test aracımızda yer alıyor. Ancak bunların ilave ücret ödenerek alınabildiğini belirtmek isterim.

Yalıtımdan bahsedecek olursak genel itibari ile sessiz bir araç olduğunu belirtelim. Geniş taban lastikler, sert süspansiyon yüzünden iç mekanda yol ve süspansiyon çalışma sesi duyuluyor. Motor sesi konusunda başarılı. Dci motor gayet sessiz çalışıyor. Rüzgar sesi ise 100-110 km hızdan sonra duyuluyor. Hız arttıkça rahatsız edici bir hal alıyor.

Kadjar’da süspansiyon tercihi sert olandan yana yapılmış. Bu süspansiyon ile üstüne opsiyon olarak alınan 19 inç boyutunda büyük jantlar da kullanılınca sert bir araç çıkmış ortaya. Yol tutuş olarak başarılı olan model yüksek yapısına rağmen virajlarda en ufak yatma eğilimi göstermiyor. Ancak yoldaki en ufak darbeyi hissetmeniz mümkün. Bu kadar sportiflik aile için tasarlanmış bir araç için fazla.


MOTOR, TÜKETİM


Kadjar’ı en tercih edilesi yapan motor-şanzıman ikilisi ve yakıt tüketimi. İlk olarak resimdeki eco 2 logosu dikkat çekiyor. Bu logo aslında bize oldukça tasarruflu bir araç olduğundan bahsediyor. Test aracımızda 1.5 litre hacminde dizel motor 110 hp güç ve 1750 devirde 250 nm tork üretiyor. Bu motor aracımızı 11.7 saniyede 100 km/h hıza ulaştırıyor. Kadjar’ın son hızı ise 182 km/h olarak belirlenmiş. Neredeyse 1.5 ton ağırlığında olan Kadjar’ı DCI ünite oldukça rahat taşıyor. Alt devirler canlı. Performans olarak tatmin edici. Ayrıca bu ağırlığa rağmen test sürüşü boyunca elde ettiğimiz değer takdir edilesi türden.

Dizel motora sahip Kadjar’ın şehir içi yakıt tüketimi 4 litre, şehir dışı 3.8 litre karışık 3.9 litre olarak belirlenmiş. Belirlenen bu veriler fazlası ile iddialı olsa da en azından yakın değerler elde etmek mümkün. Biz test sürüşümüz boyunca 4.9 litre değer elde ettik. Eğer sabırlı bir sürücü iseniz bu değeri biraz daha aşağı çekebilirsiniz.

Bu tüketimi elde etmemizde çift kavramalı EDC şanzımanın etkisinden söz etmezsek olmaz. Şanzıman oldukça konforlu ve vites değişimlerini hızlıca yapıyor. Alt devirlerde ve rampa iniş-çıkışlarında kararsızlık yaşadığı durumlar olsa da genel anlamda kullanıcıyı tüketim ve konfor açısından memnun ediyor.

Toparlamak gerekirse Renault aslında çok iyi satış yapabileceği bir pazarı elinin tersi ile itmiş. Aslında karşımızda tasarım ve motor seçenekleri olarak oldukça başarılı bir araç duruyor ancak kalite düşüklüğü, işçilik hataları istenen yüksek rakam birer engel. Bakalım belki de bizi yanıltır ve güzel satış rakamları yakalar.

Test aracımız veya diğer hususlarda sorunuz varsa bize; arabainceleme@gmail.com veya enesduyum1995@gmail.com hesabından ulaşabilirsiniz.

Performans  : <4/5>
Tasarım        : <4,5/5>
Fiyat             : <2/5>
Tüketim        : <5/5>
Ses Yalıtımı  : <3.5/5>
Kalite            : <2/5>
Güvenlik       : <4,5/5>
İç Mekan       : <3/5>
Donanım       : <4/5>
Notumuz       : <3,6/5>

















Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. İşçilik sorunlarından bahsedilebilir (her modelde olduğu kadar!) ancak kalite düşüklüğü??? anlayamadım yorumunuzu. İngiltere de de inceleniyor ve orada beğenilirken tılın SUV'u seçilirken, sadece trim sesiyle (2016 üretimlerinde düzeltme yapıldı) nasıl kalite düşüklüğü diyorsunuz. Ayrıca hala f/p en iyi SUV bu model. Reno hiçbirşeyi elinin tersiyle itmiş değil...

    YanıtlaSil