Engelli Raporu ile ÖTV'siz Araç Alımı

Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç nasıl alınır? Raporda özür oranı kaç olmalıdır?

Engelli raporu ile Ötv indirimli araç alımına dair her şeyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü soruyu aşağıda yorum olarak sorabilirsiniz. En kısa zamanda yanıtlanacaktır.

1- Engelli raporu ile Ötv muafiyetinden kimler faydalanabilir?

Cevap: 

1- Sol alt ekstremiteden (kol, bacak), sağ alt ekstremiteden veya her iki alt ekstremiteden birden engeli olmak,

Sol üst ekstremiteden veya sağ üst ekstremiteden engeli olmak,

Boy kısalığı nedeniyle pedallara uzanamadığı için pedalları yükseltecek özel donanıma ihtiyaç duymak.

2- Her ne sebeple olursa olsun % 90 ve üzeri raporu bulunmak ve hiç bir şekilde sürücü belgesi alamayacak olmak. (Şartları aşağıda okuyabilirsiniz)


2- Ötv indiriminden faydalanmak için rapor yüzdesi kaç olmalıdır?

Cevap:

Yukarda bahsi geçen iki grup için engel oranı şartı farklıdır. Birinci gruptakiler için herhangi bir yüzde sınırı yoktur.  Aracı hareket ettiren uzuvlarda(el, kol, ayak, bacak) sakatlık var ise yüzde şartı aranmaz. Raporda 'özel tertibatlı araç kullanabilir (veya engele göre otomatik vitesli araç kullanır) H sınıfı ehliyet alır'' ibaresinin bulunması ve tertibata uygun ehliyet alınması şartı bulunmaktadır.

İkinci gruptakiler, yani engelli yakınının engelli adına araç alabilmesi için engel oranı en az %90'dır. Bu oranın altındaki yüzdeye sahip raporlar ötv indirimi için yeterli değildir. Engelin nerde olduğu önemli değildir.

3- Ötv muafiyeti ile alınan aracı kimler kullanabilir? 

Cevap:
1- % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırlaması devam etmektedir.

2- H sınıfı sürücü belgesi (yeni yasayla B engelli ehliyeti) bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabilir.

Ancak, araçta özel donanım varsa ve bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu aracı araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanılabilir.

3- Araçta özel donanım yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabilir.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. İdiopatik skolyoz hastasıyım engelli raporunu %40 alırsam ötv indirimli arac alabilirmiyim mümkün mü ortopedik engelli raporu alırsam yani

    YanıtlaSil