Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?



Pratik bilgiler köşesinde bu hafta: Otomobilinizin far ampulü nasıl değiştirilir? Resimli anlatımla ön far ve arka stop lambalarınızın ampulünü kolayca değiştirebilirsiniz.


Otomobil sahiplerinin sıkça başına gelen durumlardan birisi de far ampullerinin yanması/patlamasıdır. Trafikte kendimizin, diğer sürücülerin ve yayaların can ve mal güvenliğini riske atabilecek olan, tespit edilmesi halinde ise cezai müeyyede uygulanan bu sorunu herhangi bir tamirciye gitmeden kendi imkanlarınızla çözmeniz oldukça kolay.

Ön ve arka lambalar trafikte hem görünürlülüğümüzü hem de görüşümüzü sağlar, herhangi bir ampulun yanması geri dönülmeyecek zararlara yol açabilir, bu yüzden aracınızda mutlaka en az bir adet yedek ampul bulundurmalısınız. Eğer uzun yola çıkacaksanız her ihtimale karşı iki adet yedek ampul bulundurmanız daha iyi olacaktır. Yedek ampulun yanı sıra, ampulu değiştirmek için bir de tornavidaya ihtiyacınız olacağından, bunu da araçta bulundurmanız oldukça yararlı olacaktır.

İşlem oldukça kısa ve basit, birkaç dakikanızı alacaktır sadece.

- Öncelikle motor kaputunu açıp, far ampulünüzün fişini (soketini) çekin,
- Daha sonra far ampulünüzün koruyucu lastiğini çıkarın,
- Sonra da yanan ampulü yuvasından çıkarın. Far ampulünün üzerinde küçük bir tel vardır, bu teli küçük bir hareketle kaldırıp far ampulünü yuvasından çıkarabilirsiniz.
- Yeni ampulü yuvaya yerleştirin. Yine aynı sıraya tersten takip ederek önce lastiği takın, son olarak da fişi/soketi takın.

Tüm işlem bu kadar.

Far ampulünü takarken dikkat etmeniz gerekenler;

Far Ampulünün Bölümleri- Ampulün üzerinde resimde de göreceğiniz gibi dışa doğru tırnaklar vardır. Bu, ampulün far yuvası içerisinde özel bir konumu olduğunu gösterir. Ampulü yerine takarken, bu tırnakların yerine iyice oturmuş olmasına dikkat etmek gerekir.

- Ampulü takarken, ampulün baş kısmına elle temas etmemeliyiz, ayrıca bu kısmı herhangi bir yere temas ettirmemeliyiz.

- Koruyucu lastiği düzgün bir şekilde taktığımızdan emin olmalıyız, bu lastik far içine toz ve su girmesini önler.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder