Hyundai ix35 İncelemesi



Hyundai ix35 Nasıl Bir Araçtır?
Merhaba arabainceleme takipçileri. Yeni bir test ile karşınızdayız.


Test aracımız Hyundai ix35 1.6 GDI ELITE Otomatik ve 79.500 lira fiyat etiketine sahip. Suv sınıfında yeterince sevilen ve oldukça tutulan bir model olan Hyundai ix35 bazı olumsuzluklar dışında beğenimizi kazandı.

DIŞ GÖRÜNÜM

ix35 markayı crossover sınıfnda temsil ediyor. Sınıfının aksine sert bir tasarım yerine daha yumuşak bir tasarıma sahip olan ix35, belli kesim tarafından sevilse de Suv kimliğini bu araca yakıştıramayanlar tarafından pek sevilmiyor.

Geçtiğimiz aylarda makyajlanan ix35, karartılmış jantları, yenilenen farları ve yeni eklenen led gündüz sürüş farları ile eskisine göre daha modern ve güzel gözüküyor. İx35 boyutları itibari ile rakiplerinin gerisinde kalan bir model.

İÇ MEKAN

İç mekana geçtiğimizde karamsar bir hava var. Böyle düşünmemin en büyük nedenlerinden biri dışarıya çıkıntılı ön konsol, fazlaca siyah kullanılan iç mekan ve hesap makinesinden farksız klima ve müzik sistemi ekranları. Diğer modellerde bu sorunu çözen Hyundai, ix35'de makyaj ile iç mekana el atmamış ne yazıkki.

Ancak kaliteli parçalar kullanılması, her şeyin elinizin altında olması ve iç hacmin geniş olması beni biraz keyiflendiriyor ve test sürüşüne başlıyorum. Gösterge grubu anlaşılır ve modern. Makyaj ile birlikte göstergedeki bilgi ekranın büyütülmesi doğru bir hareket olmuş, yol bilgisayarı ve araç bilgilerinin okunması kolaylaşmış. 4 kollu direksiyon tasarımı sportiflikten uzak ancak kullanım olarak rahat. Deri kaplama direksiyon var ancak kalite olarak bana zayıf geldi. Direksiyon oldukça yumuşak, şehir içi kullanımı açısından oldukça rahat ancak hissiz direksiyon, ani hareketlere biraz geç cevap veriyor.

Testimiz sırasında deri koltukları rahatlığı ve vücudu kavraması açısından başarılı buldum. Aynı zamanda benim araçlarda olmazsa olmazım cam tavan veya sunrofun üst donanımda standart sunulması takdir edilmeli. Günümüzde bir çok marka opsiyon olarak yüksek bedeller karşılığı ekliyor bu donanımı. Cam tavanı açtığımızda oldukça ferah bir iç mekan elde ettim. Açılan alanın büyük olması ise olumlu bir diğer husus. Genelde yumuşak malzeme kullanılan modelde yer yer sert plastiğe rastlamak mümkün ancak test aracımızın henüz yeni olmasından dolayı iç mekanda sert plastikten kaynaklı bir sese rastlamadım.

Uzun yol ağırlıklı bir test yaptık, yüksek hızlara çıktığımızda tek sıkıntımız aracın üzerinde gelen lastiklerden kaynaklandığını düşündüğüm yol sesi oldu. Motorun sessiz çalışması, aracın rüzgar sesini içeri almaması açısından oldukça rahat olan modelin, daha kaliteli lastikler ile daha sessiz olacağını düşünüyorum.

Testi bitirip arka koltuklara geçtiğimde rahat bir oturma pozisyonu olduğunu ve koltukların rahat olduğunu gözlemledim. Zaten aracın hedef kitlesi aileler olunca arka koltuk aktif kullanılıyor. Markanın bunu dikkate alması güzel. Ön koltuğu kendime göre ayarlayıp arkaya geçtiğimde sınıf standartlarında bir diz mesafesi sunduğunu söyleyebilirim. Bana boyumdan ve kilomdan dolayı yetersiz geldi ancak normal standartlarda yeterli. 591 litre gibi devasa bagaj hacmine sahip olan model bir çok rakibinin önünde bu konuda.

DONANIM

Donanımlardan kısaca bahsetmek gerekirse Hyundai, diğer modellerinde olduğu gibi oldukça bonkör davranmış. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, açılabilir cam tavan, geri görüş kamerası, deri koltuk gibi rakiplerinde opsiyon olarak sunulan bir çok donanımı standart sunuyor. Ancak rahatsız olduğum durum şu ki makyajsız versiyonda bulunan hız sabitleme sistemi makyaj ile birlikte otomatik şanzıman ile uyumsuzluğu sebep gösterilerek kaldırılmış. Her ne kadar küçük görünse de büyük rahatlık sağlayan bu donanımın yer almasını isterdım.

MOTOR, YAKIT TÜKETİMİ

ix35 iki motor seçeneği ile satılıyor. Bunlardan birisi 1.6 GDi benzinli motor, diğeri 2.0 crdi dizel motor. Test aracımız 1.6 benzinli motora sahipti. 1600 cc gücündeki motor 6300 d/d’da 135 hp güç, 4850 d/d’da 164 nm torka sahip. 1400 kg ağırlığındaki ix35'in 0-100 km/s hızlanması 12.9 saniye. Araç  maksimum 160 Km/s hıza çıkabiliyor.

Gelelim motor ile ilgili kendi görüşlerime. Bu motor bu araca konulacak en son motor. Benzer hatayı Elantra modelinde yapan Hyundai, i30'da yüsek satış rakamları yakalarken Elantra satışları çok gerideydi. Makyaj ile dizel motor geldi ancak ix35'e otomatik şanzıman dışında eklenen bir şey olmadı. Araç ağırlığının ve otomatık şanzımanın da etkisiyle hızlanmalarda oldukça nazlı. Düşük devirlerde araç sadece gidiyor ve hızlanmıyor. Hız için yüksek devirlere çıkmak gerekiyor ancak bu kez de yakıt tüketimi artıyor.

Test sürüşümüzü çoğunlukla uzun yol standartlarında yaptık. Test sonucu 10 litre gibi yüksek bir tüketim ile karşılaştık. 7.2 litre fabrika verisine sahip ix35'in bu değeri yakalaması biraz zor.

Daha önce araca uygun lpg yoktu ancak sizler için sordum, iki tip lpg uygulanıyor; birincisi 3200 lira değerinde %30 benzin, %70 lpg ile çalışan sistem ancak kit ücretine ve tüketimine bakıldığında tasarruflu olmuyor ve tercih edilmiyor. Bir diğer sistem 7200 lira değerinde ve tamamen lpg ile çalışıyor, tasarruf ediyor ancak yüksek fiyatı ve tasarruf oranıyla kendisini çok geç telafi ediyor.

YOL TUTUŞ

ix35 rahat süspansiyonlara sahip. Bozuk yollarda yormayan yapısı ile beğenimi kazandı ancak yol tutuşa eksi yönde etkisi var. Yukarıda yumuşak bir direksiyona sahip olduğundan bahsetmiştik bu durum yol tutuş olarak eksi. Ani tepkilere cevap veremeyen sistem korkutuyor. Zaten yerden fazlasıyla yüksek olan araç virajlarda yatma eğilimi gösteriyor ancak esp sistemi ile yoluna devam ediyor.

Genel olarak toparlamak gerekirse ix35 bazı olumsuz yanları dışında tercih edilesi bir araç. Sunduğu donanımlar, iç hacmi, rakiplerinden uygun fiyatı ile başarılı satış grafiği yakalayan ix35, makyaj ile eklenen otomatik şanzıman ile satışlarını oldukça artırdı.

Senelik az km yapıyorsanız, otomatik vites şartınız varsa, donanımları seviyorsanız, hız yapmayı sevmiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa bu araç tam size göre.


Performans: <2/5>                   
Fiyat<3/5>   
Tüketim <2/5
Ses Yalıtımı<4/5>
Kalite<4/5>
Güvenlik<4/5>
İç Mekan<3/5>
Donanım<4/5>  
Notumuz:  3,25/5  


Enes DUYUM

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

4 yorum:

  1. ix 35 öldü gitti ruhuna fatiha. Tutmayan araçların kaybı maalesef son kullanıcıya çıkıyor. Bana göre piyasa da kendini kanıtlamamış araçları almayın.

    YanıtlaSil
  2. bende ix 35 2011 model var benim şikayetim bozuk yolda çok hoplatıyor ve sallıyor bunun için çok rahatsızım ne yapmam gerektiğini öneren varmı teşekkürler.

    .

    YanıtlaSil
  3. bende ix 35 2011 model var benim şikayetim bozuk yolda çok hoplatıyor ve sallıyor bunun için çok rahatsızım ne yapmam gerektiğini öneren varmı teşekkürler.

    .

    YanıtlaSil
  4. bende ix 35 2011 model var benim şikayetim bozuk yolda çok hoplatıyor ve sallıyor bunun için çok rahatsızım ne yapmam gerektiğini öneren varmı teşekkürler.

    .

    YanıtlaSil