Peugeot 308 İncelemesi

Merhaba Arabainceleme takipçileri. 308 testi ile karşınızdayız. Test aracımız Peugeot 308 1.6 e-HDI Allure manuel cam tavan, hi-fi müzik sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi opsiyonlara sahipti. 76.300 TL liste fiyatına sahip test aracımız eklenen opsiyonlar ile 85.000 TL fiyatına yükseliyor.


DIŞ GÖRÜNÜŞ

Eski 308'i hatırlarsınız geniş iç hacme, büyük far ve ızgaraya sahipti ve uzun yapısı ile hb bir araçtan çok mpv'yi andırıyordu. Ancak yeni 308 her şeyi ile değişmiş sınıfında söz sahibi olabilecek premium markalara göz kırpan bir tasarıma sahip.

Aracın dış görünüşü uzun zaman sonra çok güzel. Gençlere, bayanlara, çekirdek ailelere hitap eden çok yönlü bir araç. Allure donanımda gelen hoş jantlar, led farlar benim otomobilde sevdiğim şeyler. Özellikle son tasarımlar ve makyajlar gerçekten güzel, Peugeot'un hakkını yememek gerekir. Bu araç alınacaksa lansman rengi ve beyaz renk ile alınmalı gerçekten hoş gösteriyor. Kısaca tasarım olarak geçer not aldı.

İÇ MEKAN

Aracın iç kısmı bambaşka olmuş, zaten sadeleştirmeden yanayım, iç mekanda her şey yerli yerinde, düğme karmaşası yok ve daha ferah. Açık renk döşemeler ve opsiyon olarak alınabilen cam tavan ise iç mekanı ayrıca ferah gösteren unsurlar. Bundan sonra cam tavansız araba almayacağımı tahmin ediyorum, araca bir çok yönden artı katan bir donanım. Cepler bol, o konuda sıkıntı yok, kol dayama çok hoşuma gitti. Yüksekliğinin ayarlanması rahat ettirdi.

Koltuğu kendime göre ayarladım ancak göstergeler görünmüyordu. Koltuğu tekrar ayarladım, direksiyonu tekrar ayarladım ama hiçbir şekilde göremedim. Direksiyon küçük olması hoşuma gitti ancak gösterge meselesi iyi yönünü almış götürmüş. Test boyunca yarım gördüm göstergeleri. Bu arada her ne kadar fazla göremesekte göstergeleri beğendiğimi belirtmek isterim, okunaklı ve canlı ters devir olayı genelde eleştirilmiş ancak ben zorlanmadım.

Peugeot'un yenilikleri arasında yer alan ve ilk olarak 208'de kullanılan Smeg ekran test aracında mevcuttu. Teknolojik bir sistem ancak dokunmatik ekranda olması gereken navigasyon ve geri görüş kamerası gibi her şey opsiyon, bu kötü. Bolca eleştiri alan dokunmatik kalitesi gerçekten kötü basmatik tam anlamıyla. Konsolu sadeleştirmek güzel ancak dokunmatik kalitesinin kötü olması işleri zorlaştırıyor. Sürüş esnasında ekran ile uğraşmak tehlike arz ediyor.

Uzunca bir test yaptık. Toprak yol, pürüzlü, asfalt hepsinde aracı kullanma imkanım oldu. Arabaya içim acıdı ancak bunu görmem lazımdı. İç mekan sesleri halen var. Özellikle eski Peugeot modellerinde kronik ses gelen yerleri bu araçta yokladım, bazı yerlerde iyileştirmeler var ancak halen sorunlu kısımlar var. Cam tavan perdesini saran makaralar yine ses yapıyor, sorunun düzeltilmesi için döşemenin sökülmesi gerekli. Göğüste ve kapılarda yumuşak plastik ve kaliteli döşeme kullanılmış. 307'den bu yana süregelen 'sesli çalışan' süspansiyon bu araçta da mevcut, sürekli bir lıkırtı rahatsız ediyor insanı.

Yalıtım ise çok iyi sanki benzinli gibi. 120 km/s'ye kadar rüzgar sesi ve yol sesi yok. Bu güzel bir şey. Uzun yolda, sıcak asfaltta gidişi çok güzel,  120 km/s ile sabit sessiz sessiz gidiliyor.. Testten sonra incelediğim bagaj gerçekten şaşırttı beni. Mpv sınıfı bir araç kadar bagaj hacmi var araçta. Koltuk kendime göre ayarlıyken oturdum zar zor ve kalkamadım geri satış danışmanını çağırdım ve ön koltuğu ileri almasını rica ettim öyle çıktım. Peugeot daha büyük bagaj için ne yazık ki diz mesafesinden ödün vermiş.

Kısaca iç mekan olarak kaliteli ve ferah bir mekana sahip 308; arka diz mesafesi, dokunmatik ekran kalitesi, iç mekanının ses yapması gibi problemleri makyaj ile giderebilirse kalan yönü ile kusursuz bir araç olabilir.


MOTOR, YAKIT TÜKETİMİ VE YOL TUTUŞ

Araç 1.6 e- HDI dizel motora sahip. Test sürüşünde ortalamayı sıfırladım. Çevre yoluna çıktım 70 km ortalama hızla 4.5 litre tüketim var. Daha sonra şehir içi kullanımda 20 km ortalama hız ile 6.5 litre tüketim vardı. Araç oldukça performanslı, 270 nm tork ani hızlanmalarda 285 nm'ye kadar çıkıyor, zaten araç 1100 kg, uçuruyor neredeyse. Koltuğa yapıştırma olayını yaşıyorsunuz. Start&stop'un çalışması güzel ancak klimayı açınca hemen devreden çıkıyor. Rakibi bazı araçlarda bu problem ile karşılaşmadım. Dikkatimi çeken bir nokta ise test aracına mı mahsus yoksa genel olarak mı böyle bilemedim debriyaj aşırı sert ve takılmalar yapıyor . Test boyunca zorluk çektim. Ancak belli bir süre sonra alışıyorsunuz. Yol tutuşa gelecek olursak hafif araç. Yol tutuşu sınıf ortalamalarında. Biraz zorladığımda ilk kaymayı önden gerçekleştiren 308 esp sistemi sayesinde devam edebiliyor.

Toparlamak gerekirse, araç genel olarak olmuş diyebilirim, Peugeot uğraşmış üzerinde. Ancak otomatik vites gelmedikçe ve bu fiyatlar düşmedikçe satış yapacağını zannetmiyorum. Fiyatına ve otomatik vites eksikliği haricinde de kendisini aldıracak kadar kusursuz değil. Donanımı, kalitesi ve ekonomik motoru ile rakiplerini zorlayan 308, fiyatıyla rakiplerinin gerisinde kalıyor.


Performans: <4/5>                   
Fiyat<2/5>   
Tüketim <4/5
Ses Yalıtımı<4/5>
Kalite<3/5>
Güvenlik<4/5>
İç Mekan<3/5>
Donanım<3/5>  
Notumuz:  3,4/5  


Enes DUYUM

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder