Peugoet Partner Tepee İncelemesi



Merhaba Arabainceleme Takipçileri. Yeni bir test ile karşınızdayız. Geçmiş dönemlerde sizler için Vw’in ticari temsilcisi Caddy modelini test etmiştik. Test ve Görseller için; http://www.arabainceleme.com/2015/10/yeni-vw-caddy-incelemesi.html


Sınıfında iddalı satış rakamları yakalayan Caddy için güçlü bir rakip olan Peugeot Partner Tepee ile birlikteyiz.

Test aracımız 2016 model Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI 115 hp Allure. 62.400 TL fiyat etiketine sahip. Biz bu modelin liste fiyatına, donanımlarına her ne kadar ticari araç kısmından ulaşsak da karşımızda mpv yani aile otomobili tadında bir araç var. Oldukça donanımlı, geniş, konforlu bir model. Gelelim detaylara;

TASARIM

Partner Tepee, ikizi Citroen Berlingo ile ülkemize 2009 yılında giriş yaptı. Öncesinde Karsan ortaklığı ile ülkemizde üretilen Partner, 2009 yılından beri saf bir Peugeot olarak ülkemizde yoluna devam ediyor. Biz kasa değişikliği beklerken Peugeot 2. Bir makyaj operasyonu ile modeli karşımıza getirdi.

Makyaj en fazla aracın ön kısmında hissediliyor. Ayrıca makyaj ile yeni donanımlar eklendi. Aracın ön yüzünde büyük ızgaralar, led gündüz sürüş farları ve kromajlı detaylar ile dinamik ve heybetli bir görünüm var. Büyük halojen farlar aracın sınıfını vurguluyor.



Yan tarafa doğru devam ettikçe yüksek omuz çizgisi bagaj ile sonlanıyor. Bir ticari için oldukça yumuşak hatlara sahip. 16 inç boyutunda çok kollu jantlar ise modern görünüyor ve aracın tasarımını tamamlıyor.


Arka kısımda ise çıkıntılı tampon ve uzun, dik stop lambaları ile tasarım detayları sonlanıyor. Partner tepee ilk satışa sunulduğu günden beri tasarım olarak çoğu rakibinden daha başarılı bir model.
 
                                                   


İÇ MEKÂN ve DONANIM

Aracın içi bizim için daha büyük öneme sahip. İçeride oldukça ferah, geniş bir ortam var. İlk olarak konsol ve gösterge tasarımı ile başlayalım.

Partner’ın direksiyon tasarımı basit ve kolay kullanıma yönelik. Üzerinde herhangi bir tuş bulunmuyor. Peugeot bu durumu 308 ve 508 gibi yeni modellerinde değiştirse de test aracımız hala eskisi gibi.

Hız sabitleyici, yol bilgisayarı ve multimedya sistemini yönlendirmek için direksiyon arkasında bulunan kumanda elemanlarını kullanmak gerekiyor. Aslında eleştiri alsa da bu şekilde kullanmak hem daha güvenli hem de daha rahat.










Konsol tasarımı ise bu aracın en büyük eleştiri alacak noktalarından bir tanesi. Oldukça yüksek ve düz. Hatta dümdüz. Peugeot yetmez daha da zorlayalım diyerek oldukça itici bir vites kolu tasarımı ile devam ediyor. Cam açma kumandalarının da vites kolu çevresinde olması sizi bu alanla fazlaca muhatap ediyor. Makyaj ile eklenen multimedya sistemi ise sınıfının en büyüğü. Telefon ile entegre olabilen ekran geri görüş kamerası ile birlikte ön ve arka park sensörüne sahip bilgileri ekranda paylaşıyor. Bu ekranın bazı eksik özellikleri yok değil. Dokunmatik kalitesi oldukça zayıf. Sürüş sırasında kullanmanızı çok önermiyorum. Ayrıca güneşli havalarda ekranı okumak fazlaca zorlaşıyor.




Test aracımız allure donanıma sahip. En üst donanımdan cam tavan gibi bazı donanım eksikleri olsa da kullanıcıyı şımartacak cinsten dolu bir araç. Ön-arka park sensörü, geri görüş kamerası, yağmur ve far sensörleri, alüminyum alaşımlı jantlar, led gündüz sürüş farları, hız sabitleyici ve sınırlayıcı, 4 hava yastığı gibi hem konfora hem de güvenliğe yönelik donanımları sunuyor.






Kapı içlerini, torpidoyu incelediğimizde bize sunulan iç mekândaki bonkörlüğü eşya gözlerinde de görüyoruz. Kapı içlerinden tutun, konsoldaki gözlere, arka tarafta, taban kısmındaki kapaklı eşya 
gözleriyle Partner’da tüm eşyalarınız için yer var.

Bu incelemelerimiz ile biraz malzeme kalitesi ile bolca muhatap oluyoruz. Araçta rakipleri gibi tamamen sert plastik kullanılmış. Göze batan işçilik kusurları olmasa da sürüş sırasında trim sesleri duymak mümkün. Bu durum ticari modellerin neredeyse tamamındaki maliyet kaygısından kaynaklanıyor. Her ne kadar aileye yönelik bir model olsa da uygun fiyata sahip olmanın avantajı ile teselli bulmak gerekiyor.

Arka koltuğa geçtiğimizde ise mpv sınıfından farksız bir koltuk kalitesi bizi karşılıyor. Birbirinden bağımsız 3 koltuk ve orta koltuğu yatırdığınızda ortaya çıkan iki kişilik bir yemek masasından farksız bardaklıkların olduğu bir kolçak. Ayrıca ön koltukların arkasında bulunan katlanır masalar ile aile temasına vurgu yapılmış. Diz mesafesi ise sınıfının en iyilerinden.


Ticari sınıfta artık standart olmasını düşündüğüm ve Partner’in rakiplerinde kullanılmaya başlanan elektrikli arka camlara sahip olmak test aracımızda mümkün değil. Kelebek cama sahip sürgülü kapılar ne yazık ki eksi bir durum.





Bagaja geçtiğimizde ise 675 litre hacminde olduğunu öğreniyoruz. Rakiplerinin gerisinde kalıyor ne yazık ki. Koltuklar yattığında düz bir zemin haline gelen bagaj ticari kullanım için oldukça büyük bir avantaj ve hacim sunuyor.

Ayrıca bagaj kapağının camının bağımsız bir şekilde açılması mükemmel düşünülmüş bir detay.

                                                       



                                                    SÜRÜŞ, MOTOR ve TÜKETİM

Direksiyona geçtiğimizde yavaş yavaş bir ticari kullandığımızı anlıyoruz. İçeriye giren fazlaca motor sesi, kemikli sürüş ve uzun vites yolları bazı eksik yanlardan olsa da büyük camlar ve yüksek sürüş pozisyonu ile aracı oldukça hakim ve rahat bir şekilde kullanıyorsunuz. Park etme sırasında elektronik yardımcılar da olunca park etmek küçük bir araçtan farksız.

Normalde bu denli yüksek yapılı araçlarda virajlardaki yatmalar tedirginlik oluşturabilir. Partner ise beklediğimizden çok daha iyi bir yol tutuş sunuyor. Aşırı sert olmayan süspansiyonlara rağmen hem konfor hem sınıfından üstün bir yol tutuşu sağlıyor.

Sakin sürüşlerde rüzgar sesi ve yol sesi almayan motor, 100 km/h hızdan sonra rahatsız edici düzeyde rüzgar sesi alıyor. Bunda büyük yan aynalar, yüksek yapı oldukça etkili. Yol sesi ise beklediğimden çok daha düşük. Partner ile hız limitlerini zorlamadığınız takdirde konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.

Gelelim aracımızın motoruna. Test aracında kullanılan 1.6 litre hacminde 115 hp gücünde bir dizel motor bizi karşılıyor. Bu motor test aracımızı 12 saniyede 100 km/h hıza ulaştırıyor. HDI motorda kullanılan değişken açılı turbo sayesinde anlık tork yükseliyor ve normalde 240 nm tork değerine sahip Partner anlık sollamalar ve hızlanmalarda birkaç saniye torku 270 nm olarak size sunuyor. 1500 kg ağırlığındaki bu büyük araçta motor hem ekonomi hem de performans vadediyor.

Ağırlıklı şehir içi olan ve yer yer performanslı kullanımımız sonucu Partner ile 6.6 litre/100 km değerini elde ettik. Bu değer daha da aşağı çekilebilir. Rakipleri ile bazı hususlarda karşılaştırmamız ise aşağıdaki tabloda.




Peugeot Partner 1.6 HDI 115 hp Allure
Vw Caddy 2.0 TDI 102 hp Comfortline
Fiat Doblo 1.6 multijet 105 hp Premio plus
Fiyat
62.400 TL
74.000 TL
61.200 TL
0-100 km hızl.
12 saniye
12.9 saniye
13.4 saniye
Ağırlık
1450 kg
1543 kg
1420 kg
Bagaj hacmi
675 litre
701 litre
790 litre


Kısaca Partner rakipleri ile rekabetçi bir durumda. Birçok rakibinde olmayan cam tavanı sunması, aileye yönelik düşünülen detaylar, fiyat konusunda büyük bir avantajı olmasa da donanım ve konfor açısından tercih edilebilir bir model. Ayrıca sınıfındaki en iyi motorlardan birine sahip.


Ancak artık ticari araç müşterisi de otomatik seçeneğine yönelmişken Peugeot’un ısrarla Partner ile otomatik seçeneğini sunmaması bir adım geriye atıyor.


Testimiz süresince ve araç temininde bize yardımcı olan ılıcak Peugeot bayisi ve satış müdürü Müge Hanım’a Arabainceleme ekibi olarak teşekkür ederiz. Bir sonraki testimizde görüşmek üzere.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder