Sisli Havalarda Nasıl Araba Kullanılır?

Pratik Bilgiler Köşesinde Bu Hafta;

Sisli havalarda eğer mümkünse yola çıkmamak en güvenli yöntem, ancak eğer yola çıktıysanız ve sisli bir hava ile karşılaştıysanız güvenli bir sürüş için  dikkat etmeniz gerekenler özetle şöyle;


Öncelikle aracınızın kısa farları mutlaka yanıyor olmalı, ayrıca sis farlarımızın da çalışır vaziyette olduğundan mutlaka emin olmalısınız.

Bir diğer önemli husus ise sileceklerimizin kısa fasılalı olarak çalışır durumda olmasıdır, bu şekilde camda biriken su taneciklerinin giderilmesini ve görüşün daha açık ve net olmasını sağlayabiliriz.

Sisli havalarda yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de öndeki aracı görerek takip etmektir. Siste asla öndeki araç görülerek takip edilmez. Sisli havalarda yaşanan ve birden fazla aracın karıştığı zincirleme trafik kazalarının en önemli sebebi de öndeki aracı görerek ilerlemektir.

Bu hava şartlarında yapılan diğer bir yanlış ise dörtlü ikaz lambalarının kullanımıdır. Sisli havalarda dörtlü ikaz lambalarının kullanılması son dere yanlış ve tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir uygulamadır. Bunun sebebi ise, önde bulunan aracın yaktığı ikaz lambası arkadan gelen sürücünün öndeki aracı kaybetmemek için daha fazla yaklaşmasına, güvenli takip mesafesini korumamasına ve dolayısıyla ani yapılan bir fren durumunda, yine zincirleme trafik kazasına sebep olabilmektedir. İkaz lambasının kullanılmasının oluşturduğu başka bir tehlike ise, öndeki aracın dörtlü ikaz lambası yakmasını arkadan gelen sürücünün yanlış yorumlayabilmesidir. Arkadan gelen sürücü, öndeki aracın durduğunu zannederek sağa veya sola ani bir manevra yapabilir veya ani fren yapabilir. Bu durum hem arkadan gelen bu aracı hem de onun arkasındaki diğer araçları tehlikeye sokabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de; sisli havalarda zeminin kuru hava şartlarına göre daha kaygan olması ve bu yüzden takip mesafesinin normal şartlara göre çok daha uzun bırakılması gereğidir. Eğer önünüzdeki cismi göremiyorsanız, yol çizgisinden veya yol kenarında duran birbiri arkasına dizilmiş olan sabit noktaları baz alarak uygun bir takip mesafesi oluşturup, güvenli bir şekilde yol alabilirsiniz.

Dikkat edilecek diğer bir önemli husus ise; araç içinde meydana gelebilecek olan buharlaşma, ciddi anlamda görüş ile ilgili tehlike oluşturabilir. Bu durumda, camın çok az açık bırakılması, hem içeride meydana gelen buharlaşmayı önleyecek, hem de dışarıda olan biteni daha iyi duymamızı sağlayacaktır, bu da özellikle sisli havalarda daha da güvenli hareket edilmesi konusunda yardımcı olacaktır.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. Güzel bilgiler, önümüzdeki haftalarda yağmurlu ve karli havalar ile ilgili bilgiler verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil