Volkswagen Tiguan İncelemesi-2



Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni bir test ile karşınızdayız. Test aracımız Volkswagen Tiguan 1.4 TSI 160 hp DSG Sport&Style ve 89.000 TL fiyat etketine sahip.


DIŞ GÖRÜNÜM

Uzun süredir makyajlı kasa ile satılan Tiguan'ın, 2015 yılı içerisinde kasa değiştirmesi planlanıyor. Tasarım olarak model yerden yüksek yapısı, uzun burnu ile dikkat çekiyor. Aracı her ne kadar başarılı bulsam da dış görünüş bana oldukça orantısız geliyor. Oldukça uzun olan motor bölümü, bir MPV kadar büyük iç hacim, ancak C sınıfı hb bir araç kadar küçük ve çabuk biten bagaj.

Test aracımız Sport&Style donanıma sahipti. Modeli oldukça dinamik gösteren Ön-arka led farlar ve 18 inç spor jantlar test aracımızda mevcut değildi. Bu da tasarım olarak aracı bir adım daha geri atıyor. Eğer Tiguan bu kasa ile tercih edilecekse mutlaka 'CUP' yani en dolu paket alınmalı.

İÇ MEKAN VE DONANIM

Araca bindiğimde oldukça geniş ve ferah bir iç mekan beni karşıladı. Kısa bir süre ülkemizde satılan Golf Plus modelinden alınan torpido tasarımı, diğer modellerden farklı ve daha yüksekte, daha güzel görünüyor. 6.5 inç boyutunda multimedya ekranı hoş görünse de ne yazık ki hiçbir işleve sahip değil. Böyle bir araçta navigasyon ve geri görüş kamerasını görmek isterdim.

Çalıştırıyoruz ve yola çıkıyoruz. Motor rölantide oldukça sessiz. Oturma pozisyonu rahat ve araca hakimiyet iyi, görüş açıları başarılı. Yalıtım olarak ise bir nebze eksik buldum. 100 km hıza kadar gayet sessiz ve stabil ilerleyen model, sonrasında rüzgar sesi ve motor sesi alıyor. Onun haricinde iç mekanda bir olumsuzluk yok .

Test aracını, özellikle kendi hassas olduğum nokta olan trim sesi açısından denedim ve benden geçerli not aldı. Araçta pürüzlü asfaltta olsun, normal asfaltta olsun ses yok. Keskin hareketlerde bir esneme ve bundan kaynaklanan gıcırtılar yok. Bu durum kaliteli parça kullanımından ve işçilikten kaynaklanıyor. İç mekanda bolca yumuşak plastik kullanılmış ve kalite hissi artırılmış.

Test bitiminde arka koltuklara baktığımda geniş bir alan gördüm. Ön koltuğu kendime göre ayarladığım halde arka koltukta dizlerim koltuğa oldukça uzak kaldı. Bu aileler için araç alımında önemli bir faktör. Yine benim olmasını kesinlikle istediğim koltuk arkası masalar modelde mevcut. Bu masalar özellikle uzun yolda oldukça pratik ve işlevsel ancak düz durmuyor. Seyahat esnasında üzerine bir şey koymanız ve sabit durması imkansız. Bu basit bir durum gibi görünse de büyük bir olumsuzluk.

Bagaj kısmına geçtiğimizde ise ne yazık ki hayal kırıklığı. C sınıfı hb modeller ile benzer büyüklükte olan bagaj hacmi bu araca yakışmıyor. Rakipleri neredeyse 600 litreye yakın değerler sunarken tiguan 470 litrede kalıyor.

Donanıma değinirsek, model verdikleri ile ne eksik ne fazla. Ancak donanımın verilen 90 bin tl fiyat etiketine göre oldukça az olduğunu söyleyebilirim. Bi-xenon far, bluetoth, açılabilir cam tavan, 18 inç jantlar, led farlar, navigasyon, geri görüş kamerası vb. donanımlar ne yazık ki test aracımızda bulunmuyordu. Bu donanımları alabilmek için 7 bin lira fark verip bir üst donanımı almanız gerekli ki bu sefer fiyat oldukça artıyor. Rakipleri de kendini gösteriyor.

MOTOR, ŞANZIMAN ve YAKIT TÜKETİMİ

Test aracımız 1.4 TSI 160 hp motora ve 6 ileri DSG şanzımana sahip. Aynı motoru VW'nin spor araçlarında da görebiliyoruz. Oldukça performanslı olan motor, 1550 kg ağırlığındaki modeli oldukça rahat taşıyor. Dizellere yakın verdiği 240 nm torku ve 160 hp ile aracı sadece taşımakla kalmayıp modeli performans olarak iddialı bir hale getiriyor. 8.9 saniye 0-100 değeri ile sınıfının en iyi değerlerinden biri. En yakın rakibi 182 hp Ford Kuga'dan 0-100 değeri olarak önde iken son hızları aynı. En önemlisi 1.4 motora sahip olduğu halde performans olarak Kuga ile aynı iken daha düşük tüketime sahip olması takdir edilir bir durum.

Şehir içi şartlarında kısa bir süre kullanımdan sonra aracı çevre yolunda uzun süre kullanma fırsatı buldum ve trafiğin oldukça az olduğunu görünce düşük hacimli motorun yüksek hızlarda durumunu merak ettim. Araç 150 km hız ile giderken dahi hızlanma isteği gösteriyor. 220 km hıza kadar çıktım. En beğendiğim yanı yüksek hızlarda yerden yüksek yapısına rağmen tedirginlik vermiyor.

Aracın yol tutuş performansına değineyim. Normalde VW konfora önem veren bir markadır ve yol tutuşu sınıf standartlarında olur ancak Tiguan bunlardan farklı olarak oldukça başarılı. Aracın fren mesafesini ve yol tutuşunu keskin iki virajda deneme imkanım oldu sonuç beklediğimden iyi. ESP'ye gerek kalmadı.

Şanzıman 6 ileri DSG. Bu şanzımanı eski modellerinde kullananan VW, günümüzde bu şanzımanı nadir kullanıyor. Mevcut 7 ileri şanzımana göre çok az daha yavaş, daha maliyetli ancak daha sorunsuz olan şanzıman motor ile kusursuz çalışıyor. Geçen haftalarda test ettiğim 7 ileri DSG şanzımana sahip Skoda Yeti'de henüz 8 bin km'de başlayan titreme ve kararsızlık sorunu, defalarca incelediğim halde test aracında yoktu.

İşte testin en can alıcı noktası yakıt tüketimi. Her ne kadar sakin kullanın desem de elinizin altında böyle bir motor varken sakin kullanmak zorlaşıyor. Ben test esnasında sıkışık trafikte 9.8 litre, 100 km sabit hızla gittiğimde 6.5 litre tüketim değeri elde ettim.

Daha sonra çevre yolunda perfromansı denedim ve neredeyse 150 km hızın altına düşmeden, 200'lü hızlara çıktığımızda klima açık ve spor modda 13 litre tüketim elde ettim. Bence başarılı. Sonuçta 1.5 ton ve düşük hacimli, yüksek performansa sahip bir motor barındırıyor.

Kısaca toparlamak gerekirse Tiguan sınıfının başarılı modellerinden birisi. Benim tasarım ve donanım (fiyata göre) olarak zayıf bulduğum model, eksiğini otomatik şanzımanı, performanslı motoru ve VW imajı ile tamamlıyor. Bu modelin rakipleri karşısında tek eksiği dizel otomatik kombinasyonu. Umarım yeni kasa ile bu eksik ve hatalar giderilir.

Araç ile ilgili sorularınızı 'enesduyum1995@gmail.com' adresinden tarafıma iletebilirsiniz. Sonraki testimizde görüşmek üzere.


Performans: <5/5>                   
Fiyat<3/5>   
Tüketim <3/5
Ses Yalıtımı<4/5>
Kalite<4/5>
Güvenlik<4/5>
İç Mekan<4/5>
Donanım<3/5>  
Notumuz:  3,75/5  


Enes DUYUM

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder