2015 Ford Focus İncelemesi



Merhaba arabainceleme takipçileri. Testlere kısa bir ara verdik, öncelikle bu bekleme için özür dileriz. Ancak bundan sonra daha dolu, daha güzel testler ile sizinle olacağız. Yeni Ford Focus nasıl bir araçtır, sizler için inceledik.


Test aracımız yeni Ford Focus 1.6 TDCI 115 hp Titanium. Araç 86.000 TL fiyat etiketine sahip.

TASARIM

Focus, 2015 yılına ciddi bir makyaj operasyonu ile girdi. Bizler de, siz Arabainceleme takipçileri için makyajlı Focus'u test ettik. Ford, diğer tüm modellerinde olduğu gibi makyaj operasyonunu ile yeni yüzünü Focus'ta da kullandı. En belirgin değişimi ön tarafta ve iç mekânda gözlemliyoruz. Ön taraf makyaj ile ciddi anlamda güzelleşmiş. Eski Focus'ta eleştiri alan ön tasarım ve iç mekân yenilenmesi ile oldukça dinamik görünüyor. Arka tarafta sadece stop lambalarında küçük bir değişim var.

Dış mekânda tasarım açısından kusur olarak gördüğüm tek şey modelde küçük kaldığını düşündüğüm ve tasarım olarak modelle uyuşmayan jantlar.

Focus, 4538 mm uzunluğa, 2010 mm genişliğe, 1469 mm yüksekliğe ve 2648 mm aks mesafesine sahip. Model eskisine göre 15 mm alçaltılmış. En büyük rakiplerinden Jetta; 120 mm daha uzun, 40 mm daha dar, aks mesafesi ise aynı. Ancak iç mekân genişliğini Focus'un daha kötü kullandığını belirtmek isterim. Bunun haricinde makyaj Focus'a yaramış.

İÇ MEKÂN ve DONANIM

Direksiyona geçtiğimizde makyajın en çok iç mekâna uğradığını görüyoruz. En belirgin değişim müzik sistemi ve 3 kollu direksiyon. 3 kollu direksiyon oldukça sportif görünüyor. Yenilenen kumandaların kullanımı ise oldukça kolay.

Focus iç mekân kalitesi olarak kısmen başarılı. Yumuşak plastik kullanımı yeterli ancak kapı içleri vb. yerlerde sert plastik kullanımı fazla. Ayrıca sürüş esnasında rahatsız olduğum bir nokta ise göğüsten pürüzlü zeminlerde gelen sesler. Makyaj öncesinde bu tip şikayetler varken makyaj ile iyileştirme yapılmaması hayal kırıklığı.

Test aracımız Titanium donanıma sahip yani sınıfının en donanımlı modeli. Bunun da etkisi ile yol bilgisayarı ekranı ve multimedya ekranı aracın içine oldukça güzel bir hava katmış. Göstergeler sade ve okunaklı, ayrıca yol bilgisayarını kullanmak ve takip etmek rahat. Birçok veriye yol bilgisayarından erişmek mümkün.

Ön tarafta eski versiyondaki darlık yok. Bunun makyajla düzeltilmesi güzel olmuş ancak malum arka taraf diz mesafesi ve bagaj hacmi oldukça zayıf. Ön tarafta biraz uzun boylu bir sürücü veya yolcu varsa arka tarafta yolculuk çekilmez oluyor. Focus sedan 420 litre bagaj hacmi ile rakiplerinin gerisinde.

Test aracımız donanım olarak oldukça bonkör. Aktif şehir içi fren sistemi, şerit takip asistanı gibi donanımlar size araç kullanırken oldukça yardımcı oluyor. Donanımların hassas çalışması da beğendiğim bir nokta. Ancak bu donanımlar gayet başarılı çalışırken otomatik park sistemi ne yazık ki aynı başarıyı gösteremedi. Testimizde yatay park sırasında kaldırıma çıktık.

Kısaca iç mekân ve donanım olarak hacim sıkıntısı haricinde Focus beğenimizi kazandı. Sınıfının üzerinde donanım sunması ise araç alımında gözlerden kaçmıyor.

KONFOR VE YOL TUTUŞ

Ford, Focus'ta sert süspansiyonlara yer vermiş ancak sürüş esnasında engelleri kolayca emiyor bu sebeple konfor konusunda yeterli. Focus'un yol tutuşta bilinen başarısı makyajda da devam ediyor. Virajlarda araç size oldukça güven veriyor. Testimiz boyunca yer yer zorlasak da en ufak kusurunu göremedik.

Sürüşe başladıktan sonra iç mekândaki sessizlik dikkat çekiyor. Motor, yol ve rüzgâr sesi kabine yansımıyor. Modelimiz yalıtım olarak oldukça başarılı. Uzun yolda 110-120 civarı hızlarda sessiz ilerlemek mümkün. 120 den sonra rüzgâr sesi almaya başlıyor ancak bu sınır sınıfına göre iyi diyebilirim.

Beğendiğim bir diğer husus da koltuklar oldu. Sizi oldukça iyi saran koltuklar yan destekleriyle yeterince destek oluyor. Ayrıca yolculuk boyunca sizi yormuyor.

MOTOR VE YAKIT TÜKETİMİ

Test aracımızda kullanılan 1.6 dizel motor önceden beri kullanılan ve tanıdık olan bir motor. 3600 devirde 115 ps güç, 1750 devirde 270 nm tork değeri içeriyor. Ford Focus 10,9 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor. Son hızı ise 195 km/s olarak belirlenmiş. Motor aracımızı taşımakta zorlanmıyor. Ara hızlanmalar başarılı ancak tasarruflu bir motor değil. Ağırlıklı olarak şehir dışı kullanımında ve sakin kullanımda 5.6 litrelik tüketim değeri elde ettik. Performanslı kullanımda bu değer 6.5-7 litre arası değişiyor.

Sonuç;
Ford makyaj ile modelin birçok eksiğini düzeltmiş. Sınıfının en iyileri arasında ve iddiasını sürdürüyor. Ortaya tasarım olarak oldukça şık ve dinamik bir otomobil çıkmış. Ufak tefek kusurları yok değil ancak bunlar tercih etmemek için sebep değil. Alacak kişilere tavsiyem mayıs ayında ülkemizde satışa sunulacak olan 1.5 dizel 120 ps powershift otomatik kombinasyonunu tercih etmeleri.

Son olarak testimiz boyunca bizimle ilgilenen ve yardımlarını esirgemeyen Elazığ Çetinkayalar Otomotiv ve satış danışmanı Hasan Bey’e, Arabainceleme.com ekibi olarak teşekkür ederiz.

Test aracımız veya diğer hususlarda sorunuz varsa bize; arabainceleme@gmail.com veya enesduyum1995@gmail.com hesabından ulaşabilirsiniz.

Performans : <4/5>
Tasarım : <4,5/5>
Fiyat : <3/5>
Tüketim : <3,5/5>
Ses Yalıtımı : <4/5>
Kalite : <4/5>
Güvenlik : <4,5/5>
İç Mekan : <3/5>
Donanım : <5/5>
Notumuz : <3,95/5>
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

3 yorum:

  1. Motor bu segmentte dizeller içinde ara hızlanmalar ve performans konusunda kesinlikle tatminkar. Kalite donanım ve güvenlik konusunda yine segmentinin liderliğine oynuyor. 420 lt bagaj 4 kişilik bir aileye rahat yeter. 1.80 cm sınır ön ve arkada 1.80 cm daha uzun kişiler rahat edemiyor. Tek kusuru bu. Artıları çok arabanın karizmatik ve dinamik al benili bir duruşu var. Hem spor hemde coupe bir araba gibi duruyor. Kesinlikle tavsiye ederim. 1.2-1.3-1.4-1.5- 1.6 ve 2.0 motorlarda arabalar kullanmış biri olarak 1.6 motor altı otomobilleri tavsiye etmem. Hem performasn açısından hemde arac yüke bindiginde kesilmemesi açısından....

    YanıtlaSil
  2. 2015 model sedan 1.6 tdci 115 bg titanium manuel vites kullanicisiyim. Artıları:+ 115 bg dizel motor.+ yalıtımı çok başarılı. + performans. + yakıt tüketimi sakin kullanimda fabrika verilerine yakın kullanım. + donanim ve teknoloji. + tasarım. + güvenlik. + yol tutuş.
    Eksileri : - sınırlarda kalan iç mekan. - 421 lt bagaj. Küçük ailelere yeter.

    YanıtlaSil
  3. 2014 te ilk cıktığında bu aracı aldım. 2 yıla yakın bir süredir kullanıyorum. Yukarıda yazılan yorumlara katiliyorum. Rakipleri arasinda en gelişmiş teknoloji bu. 8 inc dokunmatik ekran. Ön gösterge paneli. Gibi... Vites geçişleri adeta lokum. Bence gidin test edin öyle karar veririn. İç mekandan bahsetmişler arkadaşlar. Benim boyum 1.76 bana darlık hissi hiç olmadı. Hatta spor araba korpiti gibi beni sarmasi beni çok memnun ediyor. Alacak arkadaşlara tavsiye edilir...

    YanıtlaSil