Skoda Yeti İncelemesi



Merhaba değerli otomobilseverler. Yeni testimiz ile karşınızdayız. Test aracımız Skoda Yeti 1.6 TDI DSG Elegance. Model 78.000 TL fiyat etiketine sahip.


Dış Görünüş

Malum araç yakın zamanda makyajlandı. Daha önce yumuşak hatlara sahip olan ve radikal tasarımlı model makyaj ile daha modern, sade tercih edilebilir bir yüze büründü. Makyajsız kasa radikal bir tasarıma sahip olduğu için bir kesim tarafından hiç sevilmese de oldukça iyi satış rakamları yakaladı. Makyaj ile tampondaki farlar yerine alındı ve daha sade bir tasarımla karşımıza çıktı. Benim görüşüm alınabilirliği artmış olsa da ticari araç havasından kurtulmuş değil henüz.

Arazi kabiliyeti; Yeti, ülkemizde sadece 4x2 olarak satılıyor. Kısa bir süre araziye girdiğimde yüksekliği sayesinde hafif arazide ilerlerken daha ilerisini yapamıyor.

İç Mekan

Direksiyona geçtiğimde sade ve modern bir iç mekan beni karşıladı. Okunabilir olan ve büyük bir ekrandan araç bilgilerini gördüğümüz göstergeler ve geniş dokunmatik ekran aracı teknolojik gösteriyor. Devasa açılabilir cam tavan ise bol siyah kullanılan iç mekana rağmen aracı oldukça aydınlık gösteriyor. Açılabilir kısım açıldığında ise arka koltuklara kadar bir kısım açılıyor ve standart sunrooflardan oldukça büyük.

Araç dizel motora sahip ancak yalıtım makyajla iyileştirilmiş, motor ısındıktan sonra iç mekan sessiz. 120 km/s hıza kadar rüzgar sesi yok. Tek eksiği bir nebze yol sesi almasıydı. Ancak bu durumun yumuşak lastikler ile düzeleceğini düşünüyorum.

İç mekanda sınıf ortalamasının bir tık altında malzeme kullanılmış. Uygun fiyatın elde edilmesi için malzemeden bolca çalınmış ve sert malzemelere yer verilmiş. Bu durumda aracın içinde bolca trim sesine sebep oluyor. Benim görebildiğim kadarıyla en açık camın önündeki gözün kapağı ve arka kayar koltuk mekanızması ses yapıyor. Normalde oldukça işlevsel ve modele artı katan bir donanım ancak mekanizmanın ses yapması can sıkıcı.

İç hacim olarak ön tarafta rahat ettiğimi söyleyebilirim. 1.85 boyunda 110 kiloyum ve arka koltukta rahat ettim. Diz mesafesi başarılı ve bunu kayar koltuk mekanızmasına borçlu. Bu şekilde oldukça küçülen bagaj koltuklar öne çekildiğinde büyüyor. Ancak test aracımızdaki gibi cam tavan olmasaydı aracın içi oldukça karanlık olurdu. Bolca siyah kullanılan modelde bir de camlar küçük olunca boğucu olabilir.

Konfor ve Yol Tutuş

Yerden yüksek yapısı nedeniyle yol tutuş kaygısı ile sert olan amortisörler darbeyi iyi emiyor, aynı zamanda kalın yanaklı lastikler ile araç yeterince konforlu.

Virajlarda oldukça yüksek olan model yatma eğilimi gösteriyor, ancak birkaç ani müdahale sonrasında arka tarafı bıraktı ancak yoldan çıkma durumu olmadığı için esp devreye girmedi.

Motor, Şanzıman ve Yakıt Tüketimi

Modelde 1.2 tsi ve 1.4 tsi benzinli motora ve 1.6 dizel motora yer veriliyor. Makyaj öncesinde sadece 1.2 ve 1.4 motorda otomatik şanzımana yer verilen modelde, makyaj ile dizel motorda da otomatik şanzımana yer verilmeye başlandı ve önemli bir açığı kapattı.

Test aracımız diğer Volkswagen grubu araçlarda da kullanılan 1.6 dizel motora ve dsg otomatik şanzımana sahipti. 1.6 dizel motor 105 hp güce ve 250 nm torka sahipti ve aracı taşımakta zorlanmayan motor dsg otomatik şanzıman ile uyumlu çalışıyor. Hızlı vites değişimleri olan dsg şanzımanda kararsızlık yaşanmıyor. Ancak henüz 8 bin km de olan test aracımızda titremeler mevcuttu. Kavrama sıkıntısı olan şanzımanın, bir an önce Volkswagen'in yeni araçlarında kullanılacak olan şanzımanla değişmesi gerekli.

Aracı bir gün 100 km kadar kullanma şansım oldu. 50 km şehir içi 50 km şehir dışı kullandığım model uzun yolda hız sabitleyici ile 90 km hızla ve 70 km ortalama hızla 5.4 litre, akıcı trafıkte 33 km ortalama hız ile 8.3 litre tüketim gösterdi. Tüketimini yüksek bulduğumu belirtmek isterim.

Toparlamak gerekirse, genel olarak modeli beğendiğimi söyleyebilirim. Dizel otomatik kombinasyonu, makyajla güncel hale gelen dış görünümü ve en önemlisi, rakiplerine göre uygun fiyatı alınabilirliğini artırıyor. Ancak halen ticari araç görünümü, beklediğimden yüksek yakıt tüketimi ve malzmeme kalitesi kafa karıştırıyor. Umarım yeni kasa ile gelecekte bu sorunlar giderilir.

Sonraki testimizde görüşmek üzere. Sorularınızı severek cevaplarım.


Performans: <3/5>                   
Fiyat<4/5>   
Tüketim <3/5
Ses Yalıtımı<3/5>
Kalite<3/5>
Güvenlik<4/5>
İç Mekan<3/5>
Donanım<4/5>  
Notumuz:  3,4/5  


Enes DUYUM

İletişim: enesduyum1995@gmail.com

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

1 yorum:

  1. Malesef araç fiyatına göre çok kötü , bu fiyatla yakıtını sormak bile istemiyorum.

    YanıtlaSil