Yeni Peugeot 3008 İncelemesi

Merhaba değerli Arabainceleme takipçileri. Peugeot 3008 testi ile karşınızdayız.

Bu testimizde Peugeot’nun yeni Suv modeli 3008 ile birlikteyiz. Lansmanı yapıldıktan sonra uzunca test ettik sizler için. Testin başında söyleyeyim. Peugeot’dan beklemediğim bir araç oldu. Test aracımız yeni 3008 1.6 BlueHDI 120 hp EAT6 GT-Line. Liste Fiyatı ise 133.900 TL.




TASARIM



Peugeot yeni tasarım diliyle rakiplerinden çok rahat ayırt ediliyor. Herkese hitap etmese de gerçekten güzel tasarımları çıkıyor ortaya. Yeni 3008 de bu yeni tasarım dilinin en iyi göründüğü model kesinlikle. Konsept otomobil şıklığını gerçek hayata dökmeyi başarmış 3008 ile.






3008 baz donanımla alınsa bile halojen farlar ile basit görünmüyor. Rakipleri led veya mercek farlar ile tasarımı ayakta tutabilirken 3008 her şartta güzel görünüyor. Test aracında yer alan panjurdaki krom detaylar en çok hoşuma giden kısım oldu.

Yine tamponda yer alan gri kaplamalar ise aracın suv kimliğini vurguluyor.

3008’e yandan baktığınızda 19 jantlar ile oldukça heybetli görünüyor. C sütununda birleşen kapı ve omuz çizgisi tasarımı devam ettiriyor. 3008’de kullanılan jantların kesinlikle çok iyi olduğunu söylemeliyim.




Tasarım olarak tek eksik bulduğum nokta arka tasarım oldu. Gt-line donanımda krom egzoz çıkışları ile desteklense de ön kısımdaki heyecanı veremiyor ve küt bir duruşu var.




İÇ MEKÂN ve DONANIM




İçeriye geçtiğimizde ise karşımızda her zamankinden farklı bir Peugeot modeli buluyoruz. Hayalet gösterge ve multimedya ekranı çözünürlüğü ve kişileştirme seçenekleri ile sürücüyü her anlamda tatmin ediyor. Araç bilgilerini ve tüketim verilerini ayrıntılı şekilde iki ekrandan da takip edebiliyorsunuz.







Peugeot, 308 modeli ile kullandığı sade kokpit tasarımını 3008 ile devam ettiriyor. Klima kontrolleri her zamanki gibi multimedya ekranı üzerinden yönetiliyor. Ayrıca bu ekrandan telefonunuzu kontrol edebilir, navigasyon ve ön-arka görüş kamerasını kullanabilirsiniz.

Geri görüş kamerası görüş kalitesi yönünden biraz zayıf. Daha iyi olabilirdi.





Ayrıca eski 3008 den gelen şalter görünümde kontrol düğmeleri yine yerini almış. Vites topuzu ise tasarım harikası ancak kullanım açısından biraz zor ve zahmetli şahsen eski sistemi tercih ederdim.

Bir başka detay ise iyice küçülen altıgen direksiyon. Kullandığımız diğer modellerden sonra gerçekten farklı bir tasarım. Altınızda suv bir araç olmasına rağmen 3008 oldukça kıvrak. Direksiyon düşük hızlarda oldukça yumuşak ancak yüksek hızlarda sertleşiyor ve kontrolü kaybettirmiyor. Kullanımı ise oldukça keyifli. 308 de yaşadığım göstergeleri görememe problemi ise 3008’de yaşanmıyor.

3008 bej iç mekan ile tercih edilemiyor. Hele Gt-Line donanımda tavan döşemesi dahi siyah olunca kasvetli bir ortam oluşuyor ancak cam tavan 3008’de iç mekandaki tüm yükü sırtlıyor. Yeterince büyük olması sayesinde hem iç mekan aydınlanıyor hem de arka koltukta seyahat edenler için yolculuk keyifli bir hal alıyor.

Koltukları Gt-line donanım bile olsa deri, ısıtmalı ve elektrikli olarak tercih edemiyorsunuz. Opsiyon olarak deri koltuk paketini almanız gerekiyor ancak test aracımızda gelen yarım deri kumaş koltuklar kalite olarak iyi olduğu gibi oldukça iyi sarıyor sizleri. Test aracımızda yanal destekler oldukça iyiydi.



Yeni 3008’de elinizi attığınız her yumuşak plastik ve oldukça hareketli iç tasarıma rağmen işçilik kusuru göze batmıyor. Active donanımda kumaş kaplama olan kapı içleri allure ve Gt-line donanımda yani test aracımızda deri kaplama ve oldukça kaliteli. kapı içlerinde dahi yumuşak plastik kullanılması Peugeot'un kaliteye verdiği önemi gösteriyor.



Arka koltuğa geçtiğimizde başarılı bir diz mesafesi bizleri karşılıyor.



Yalnız arka koltukların sırt eğimi ve dolgusundan pek hoşlanmadım. Daha iyi olabilirdi. Yeni 3008 520 litre bagaj hacmi ile rakiplerinden geri kalmıyor. Aileler için biçilmiş kaftan.





Donanımdan bahsedecek olursak yeni 3008 oldukça donanımlı. Test aracımızda bulunan hayalet ekran, çevre görüş sistemi, full led ön ve arka farlar, adaptif hız sabitleyici, şerit takip sistemi, elektrikli ve sensörlü bagaj kapağı gibi kullanımı kolaylaştıran birçok donanım yer alıyor. Allure donanım tercih edecekseniz elegance paket kesinlikle alınmalı. Bu şekilde gayet donanımlı bir araç alabilirsiniz.



Yeni 3008 de tek gözüme çarpan eksiklik Peugeot tarafından tanıtımı yapılan yeni nesil Advanced grip kontrol’un olmaması. Ülkemiz kış şartlarında 4x4 e gerek duymadan gerekli lastikler ile çekiş ihtiyacını karşılayan bu donanımın olmaması memnuniyetsizlik bıraktı.

SÜRÜŞ, KONFOR ve YALITIM



3008 ile yaptığımız test sürüşü boyunca olumlu izlenimler edindik. Yeni kokpit, küçük direksiyon ve girintili yapıya rağmen rahat bir sürüş pozisyonu ve tepkileri iyi bir direksiyona sahip. Test aracımızın koltukları yanal destekleri ile oldukça iyi ve sizi virajlarda savurmuyor. Yerden yüksek yapısına rağmen virajlarda yatma eğilimi yok denecek kadar az ve iyi yol tutuşuna sahip bir model 19 jantlar da bu yol tutuşunda önemli bir faktör. Bozuk zeminde kullanma şansımız olmadı ancak normal kullanımda yol tutuş konfor yönünden etkilemiyor.

3008 yalıtım olarak bazı hususlar hariç başarılı. Kaputun altında yatan 1.6 dizel motorun sesi ilk çalıştırmada ve ara hızlanmalarda duyuluyor ancak Test aracımız yol sesi ve rüzgar sesi yönünden oldukça iyi. Rüzgâr sesi ve yol sesini 130 ve üzeri hızlara kadar duymuyorsunuz.



MOTOR, ŞANZIMAN ve YAKIT TÜKETİMİ

Test aracımız 1.6 litre hacminde dizel motora sahip ve 120 Hp gücünde. bu gücü 3500 d/d'da veren model 1750 d/d'dan itibaren 300 nm tork sunuyor. Test aracımız 11.6 saniyede 100 km/h hıza ulaşırken son hızı ise 185 km/h ile sınırlandırılmış. Peugeot’un yeni kullanmaya başladığı Aisin yapımı EAT6 şanzıman ise takdire değer. Tam otomatik olup performans ve tüketimi törpülemeyen bir şanzıman. Vites geçişleri ise oldukça konforlu ve kararsızlık yok denecek kadar az.

Ülkemizde ciddi anlamda dizel satışı varken motoru değerlendirelim. Yeni 1.6 BlueHDI 120 hp motor markanın alt modellerini rahatlıkla götürürken 3008 için pek yeterli değil. İhtiyaçları karşılamaktan ileriye gitmiyor. Suv sınıfında 1.6 160 hp dizel motor ile Honda Cr-v başarılı satışlara imza attı. Performans isteyenler 1.6 THP turbo benzinli motora yönelmeli. Yaptığımız test boyunca karma olarak 6.2 litre tüketim elde ettik. Fabrika verisi olan 4.2 litre karma tüketimin elde edilmesi pek mümkün değil.

Sonuç olarak Peugeot yıllardır en büyük eksiği olan kalite-işçilik noktasında dersine çok iyi çalışmış. Ortada çok iyi bir 3008 var. Tasarım olarak sınıfına farklı bir hava getirdi. Hem spor hem sunduğu geniş iç hacim ile aileleri kaybetmiyor ancak Suv sınıfının müşteri kitlesi direksiyona alışabilecek mi merak konusu. Yeni 3008 daha performanslı bir motor ve grip control donanımının da eklenmesi ile kusursuz bir araç olabilir.

Fiyat noktasında donanımı ve sundukları düşünüldüğünde rakipleri ile benzer fiyatta ancak daha düşük bir lansman fiyatıyla giriş yapsaydı ciddi anlamda başarı yakalardı. Bakalım bu fiyatlar ile nasıl bir satış grafiği çizecek ?

Okuduğunuz için teşekkürler. Tüm soru, eleştiri ve beğenilerinizi arabainceleme@gmail.com üzerinden ve sosyal medya hesaplarımızdan bizlere ulaştırabilirsiniz.

Enes Duyum

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

4 yorum:

  1. Araç hakkında okuduğum en objektif incelemelerden birisi. Teşekkürler Enes Duyum.

    Bazıları bu SUV yerine bomboş A4 gibi araçlar önerse de temennimiz, yeni 3008'in bilinçli bir müşteri kitlesine sahip olması yönünde.

    Kısacası bu fiyata daha iyi bir SUV alma şansı bırakmamış Peugeot.

    YanıtlaSil
  2. ya neden araçların en üst paketlerini tanıtıp insanları özendiriyorsunuz! bayiye gidip hevesle cebindeki paraya göre alt paket alan insanlar çok kısa zamanda arabadan nefret edip satmak istiyorlar. bankaya rehinli ise kredi bitene kadar eziyet oluyor artık o araca binmek. çünkü alt paketlerdeki araçlarda sallantı titreme tıkırtı oluyor, üst paketlerdeki teknoloji bulunmuyor araçta! yapmayın lütfen! bayide de araç testi yaptım, onlarda dizel en üst paket en teknolojik en donanımlı aracı sürdürüyorlar. ama alt paket nasıl dediğimizde tık yok! siz site olarak bayi değilsiniz, biz zaten biliyoruz üst paket bir araç doludur, insanı memnun eder!

    YanıtlaSil
  3. şimd baktım : 1,5 -2 yılda aracın fiyatı 70 bin artmış...
    şaka gibi ...
    memur maaşına %4 zamla 70 bin e ulaşılabilr mi merak ediyorum... birde büyüme denildi, fiyatlardaki büyüme kastediliyor galiba...

    YanıtlaSil