Özel Aracımıza Reklam Alabilir miyiz?



Pratik bilgiler köşesinde bu hafta; Hususi Araca Reklam Almak (Özel Otomobile Reklam Almak, Reklam Yapıştırmak, Reklam Giydirmek)


Günümüzde bir çoğumuz özellikle büyükşehirlerde, trafikte saatlerini geçirir. Bu durum zaman ve paramıza mal olduğu gibi stresli bir yaşamın da kaynağı olabilmektedir. Peki bu durumu kazanca çevirebilir miyiz?

Bir çoğumuzun merak ettiği, acaba olur mu dediği ancak hakkında pek fazla bilgi bulunmayan konulardan biri olan şahsa ait özel otomobillere reklam almak mümkün müdür? Yapılması gerekenler nelerdir?

Ticari Araç Reklam İzin Belgesi

Kendi aracında yani ticari olmayan özel arabasında reklam bulundurmak isteyen biri bu işi ticari bir faaliyet olarak geçekleştiriyorsa yani başka bir deyişle bu işten doğrudan veya dolaylı olarak para kazanmak istiyorsa "Ticari Araç Reklam İzin Belgesi" almak zorundadır. Bu belge önceleri Emniyet Müdürlüğü'nden alınıyorken 06.08.2011 Tarihli Resmi Gazete'de (Sayı: 28017 ) yayımlanan "Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik" ile artık belediyelerden alınıyor. Reklam verenin ve reklam alanın bu belgeye sahip olması gerekiyor.

Peki bu belgenin maaliyeti nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz ve aracımıza reklam almak için sahip olunması gereken bu belge alınırken 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre belediye meclisince belirlenen tutarda ücret ödenmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken hususus şudur; söz konusu yetki artık belediyelerde olduğu için, her belediye ayrı ücret belirleyebilmektedir. Ticari faaliyetlerin daha yüksek olduğu büyükşehir belediyelerinin, küçük şehir veya ilçe belediyelerine göre daha yüksek bedeller isteyeceğini tahmin etmek zor olmayacaktır.

İlan ve Reklam Vergisi

Vergi konusuna gelecek olursak; uygulama bazında belediyeden belediyeye en çok farklı uygulamanın bulunduğu alanların başında İlan ve Reklam Vergisi gelir. İlan ve Reklam Vergisi 2464 sayılı kanun gereğince Belediyeler tarafından tahsil edilir ancak bu vergi tarifesi 2013 yılının 5. ayından itibaren Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. Şuan yürürlükte bulunan tarifeler 2013 yılı tarifeleridir. Kısaca anlatmak gerekirse ticari araç reklam izin belgesinin yanında belediyeye bir de İlan ve Reklam Vergisi ödenmesi gerekir.


Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

2 yorum:

  1. arabanareklamal.com29 Haziran 2015 16:56

    Merhaba arkadaşlar,

    Kişilerin araçlarına reklam alarak gelir almasını sağlayan bir uygulamayı hayata geçirme aşamasındayız. Şu anda sitemiz üzerinden ön kayıt topluyoruz. Paralelinde bürokratik süreçleri çıkartmaya çalışıyoruz. Bu konuda Regülatif süreçler konusunda problem yaşandığını biliyoruz, biz de bu konuda süreci en kolay haliyle oluşturmak ve aracında reklam taşımak isteyen araç sahiplerinin daha kolay bir şekilde ek kazanç elde etmesini sağlamak amacıyla geliştirmelerimize devam ediyoruz. Öncelikle kayıt yaptıran araç sahiplerine olmak üzere sitemiz üzerinden en kısa zamanda bilgilendirme yapacağız.

    Saygılar.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ankarada yaşıyorum 1976 model murat 124 aracım var reklam almak istiyorum ilgilenirseniz sevinirim

    YanıtlaSil