Otomobilinizin Kışlık Bakımı



Birkaç küçük ama önemli uygulama ile aracımızı kış mevsimine hazırlayabiliriz. Gelin bu işlemlere yakından göz atalım.


V Kayışı

Yaz mevsiminde genişleyen V kayışı, sıcağın etkisiyle özelliğini daha doğrusu gerginliğini kaybeder. Kayışı germek mümkün ise germeli, değil ise kayışı değiştirmeli. Gevşeyen kayış şarjı etkileyecek, vantilatörün devir daimini yavaşlatacaktır. Bu durum da otomobilinizin çalışmasını olumsuz yönde etkileyecektir.

Antifriz

Radyatördeki suyun donmaması için muhakkak antifiriz kullanılmalıdır. Sadece kış aylarında değil, her zaman antifiriz kullanmak gerekir çünkü antifiriz soğutma sisteminin donmasını önleyeceği gibi, sistemin kireçlenip tahrip olmasının da önüne geçecektir.

Hava filtresi

Hava filtresini her mevsim olduğu gibi kış aylarında da kontrol etmek, temizlemek ve eğer kullanılmayacak durumda ise değiştirmek gerekir.

Cam suyu fıskıyeleri

Cam suyu fıskiyeleri, sudaki kireç sebebiyle belli bir süre sonra tıkanabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız, fıskıyelerin uçlarını bir iğne yardımı ile açabilirsiniz.

Silecekler

Cam silecekleri yıpranmışsa değiştirilmesi gerekir. Yaz sıcağında silecekler aşınmış olabilir. Böyle bir durumda, silecekleri kendiniz de kolayca değiştirebilirsiniz.

Lastikler

Lastikler, araçlarımızın en önemli parçalarından biridir zira yol ile temasımızı sağlayan yegane donanımdır. Otomobillerimizde kullandığımız lastiklerin ideal diş derinliği 3 mm'dir. Karlı, buzlu veya kaygan yollarda güvenli bir şekilde yol alabilmek için bu diş derinliği muhakkak kontrol edilmeli, mevsim şartlarına uygun lastikler kullanılmalıdır.


Elektrik sistemi

Kış aylarında havadaki nem oranı artar. Buji kabloları ve distribütör kapağında çatlak mevcut ise nem, otomobilinizin çalışmamasına yol açabilir. Bu yüzden elektrik sistemi kontrol edilmeli.

Yağ

Periyodik bakımlarda aracınızın yağını düzenli bir şekilde kontrol ediyor olsanız bile, bu rutin kontroller haricinde de, kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder.

Silecek suyu

Silecek suyu soğuk havalarda donabilir, suya ekleyeceğiniz bazı katkı maddeleri ile cam suyunuzun donma derecesini düşürebilirsiniz.

Cam rezistansı

Arka camdaki buharlaşmayı önleyen, hatta buzlanmayı çözen rezistansın kontrol edilmesi önemlidir. Eğer rezistansın çalışmasında herhangi bir sorun varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.

Kalorifer

Kış soğuğunda aracınızda üşümek istemiyorsanız, kalorifer ve klima bakımını mutlaka yapmalısınız. Polen filtresi ve kalorifer hortumlarını kontrol etmeyi sakın unutmayın.
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder