2015 Ford Mondeo İncelemesi



Merhaba arabainceleme takipçileri. Yeni testler ile karşınızdayız. Bu hafta test konuğumuz D sınıfına tasarımı ile bomba gibi giren yeni Ford Mondeo. 2015 Ford Mondeo nasıl bir araçtır?

İlk Mondeo üretimi 1993 yılında başladı ve günümüze kadar iyi satış rakamları yakaladı. 2015 yılına girmemizle birlikte 5. nesil ile karşımıza çıkan mondeo, orta sınıfın en büyük oyuncularından. Test aracımız Ford Mondeo 1.5 EcoBoost 160 hp A/T Titanium donanıma ve 116.000 TL fiyat etiketine sahip.

TASARIM

Mondeo çıktığı ilk günden beri iddialı tasarımları ile sınıfında geride kalmadı ancak karşımızda yeni nesli ile bambaşka bir Mondeo var.

Ford’un yeni tasarım yüzünü taşıyan Mondeo, tasarım olarak sınıfının en iddalı modellerinden birisi. Ön tarafta büyük ızgarası, keskin bakışlara sahip dinamik farları ve arka farlara kadar uzayan keskin çizgileri ile kendisine baktırıyor. Arkaya doğru düz bir şekilde uzayan omuz çizgisi ile coupe havasına sahip. Ön ve arka farlarda led kullanımı ise aracı modern gösteriyor.

Gelelim jantlara. Jantlar Mondeo için hayal kırıklığı. En üst donanımda dahi 17 inç boyutunda jantlar ile sunuluyor ve opsiyon olarak dahi daha büyük ve tasarım olarak iyi bir jant tercih edemiyorsunuz. Geniş yapılı olan modelde jantlar fazlaca küçük ve klasik kalıyor. Ancak tasarıma genel olarak bakınca jantlar göz ardı edilebilir. Boyutlarda ise Ford Mondeo, bu segmentin en çok satan modeli VW Passat’tan 10 cm, Peugeot 508’den 4 cm daha uzun.

İÇ MEKAN

Kapıyı açtığımızda bizi fazlaca karanlık bir iç mekan karşılıyor. Bu durum bej iç döşeme ile kurtarılsa da, Mondeo’yu bej iç döşeme ile almak mümkün değil.

Direksiyona geçtiğimizde diğer Ford modellerinde kullanılan tanıdık direksiyon ile karşılaşıyoruz. 3 kollu direksiyonun kullanımı rahat. Hız sabitleyici, yol bilgisayarı ve müzik sistemi tuşlarının kullanımı ise oldukça kolay.

Göstergeler; Mondeo’da bizi büyük, dijital bir gösterge karşılıyor. Oldukça modern ve kullanışlı. Yol bilgisayarını, navigasyon ve seçilen rotayı, araç bilgilerini detaylı olarak görmek mümkün. Ancak takip etmek zor. Bunda hızı ve devrinizi gösteren çubukların kısa oluşu ve hızınızı mil olarak da görebilmeniz için koyulan rakamlar etkili. Göstergeye alışmak zaman alıyor.

Modelde ayrıca 8 inç büyüklüğünde multimedya ekran yer alıyor. Ekranda klima ve koltuk ısıtma/soğutma kontrolleri ve navigasyon sistemi yer alıyor. Kullanımı kolay ve dokunmatik kalitesi başarılı. Ancak güneş vurduğunda ekranı okumak zorlaşıyor. İç mekanda beğenmediğim noktalardan bir tanesi kullanılan klima ve müzik sistemine ait düğmelerin kalite olarak araca yakışmaması. Ucuz ve çabuk yıpranmaya müsait bir yapısı var.

Malzeme kalitesinden bahsetmek gerekirse araçta bolca yumuşak malzeme kullanılmış. Kapı içleri, göğüs oldukça kaliteli. Ancak vites çevresi ve alt kısımlara geçtikçe sert malzeme kullanımı artmış. Modelde eşya gözleri yeterli. Kapı içleri, kol dayama altı ve torpido ile yeterince alan sağlanmış.

Arka koltuğa geçtiğimizde ise ne yazık ki bizim için hayal kırıklığı oldu. Tasarım uğruna iç mekan genişliği feda edilmiş bir modelle daha karşı karşıyayız. D sınıfına yakışmayan bir diz mesafesi ve baş mesafesine sahip. Üstüne siyah iç döşemeler ve küçük camlar gibi faktörler üst üste eklenince arka tarafta yolculuk etmek zehir oluyor.

Bagaj için konuşmak gerekirse Mondeo 439 litre bagaj hacmi ile sınıfının oldukça gerisinde. Çoğu c sınıfı rakibi Mondeo’dan daha büyük bagaj hacmi sunuyor. En büyük rakibi passat 580 litre, 508 ise 545 litre bagaj hacmi sunuyor. Geniş otomobil sevdası olan ülkemizde dar D sınıfı model çok yanlış bir hamle.

Yalıtımdan söz edecek olursak yol sesi, motor sesi ve rüzgâr sesi açısından sınıfının açık lideri. Sürüş esnasında sizi rahatsız eden en ufak ses yok. Yüksek devirlerde ise EcoBoost motorun kulağa hoş gelen devirlenmesini dinlemek güzel. Rüzgâr sesini 130 km/h hızdan sonra duymaya başlıyorsunuz.

Donanımdan bahsetmek gerekirse test aracımızda bolca opsiyon vardı. Donanımlar ise insanı şımartacak cinsten. Aracımızda şerit takip asistanı, anahtarsız çalıştırma, otomatik uzun farlar, dinamik ön farlar ve otomatik park sistemi gibi bolca donanım bulunuyor. Donanımların güzel çalışması ve sürücüye yardımcı olması ise işleri kolaylaştırıyor. Mondeo’da en beğendiğim nokta ise SYNC-2 donanımı. Sesli kontrol ile dikkatiniz dağılmadan tüm fonksiyonlara ulaşmak mümkün.

Motor, Yakıt tüketimi ve Sürüş dinamikleri

Ford Mondeo ülkemizde 1.5 turbo benzinli ve 1.6 dizel motor ile satılıyor. Motor ve şanzıman yelpazesi oldukça düşük.

Test aracımız ise 1.5 turbo benzinli 160 hp gücünde bir motora ve geleneksel tam otomatik şanzımana sahip. Öncelikle hızlanmadan bahsedecek olursak motor modeli rahatça taşıyor ancak 1.5 ton ağırlığı, performanstan ödün veren tam otomatik şanzıman ile özellikle ilk hızlanmalar çok başarılı değil. Ancak yüksek viteslerde ara hızlanmalarda motor başarısını gösteriyor.

Gelelim en pahalı akaryakıtı kullandığımız ülkemizde Mondeo’nun yakıt tüketimine. Test aracımızda yer alan benzinli motorun fabrika verileri bile sizi korkutmaya yetiyorken güncel kullanımda tüketimden gerçekten korkunç. Test aracımız şehir içi 10,3 litre, şehir dışı 5,5 litre ortalama 7,2 litre tüketime sahip. Tüm testimiz boyunca şehir içi ve dışı karışık 11,8 litre tüketim elde ettik. Uzun yolda ise tüketime dikkat etmeden kullandığımızda 9 litre gibi oldukça uç değerler ile karşılaştık. Özellikle şehir dışında bu değeri dikkat ederek daha da aşağı çekmek mümkün ancak Mondeo şehir içinde tam bir benzin canavarı.

Sürüş dinamiklerinden aslında bahsetmeye gerek var mı bilinmez ama 17 inç jantlara ve kalın yanaklı lastiklere rağmen yol tutuş olarak sınıfında referans olarak gösterilen bir model. Arabayı yoldan çıkarmanız için çok uğraşmanız lazım. Ayrıca frenleme olarak 1,5 ton ağırlığı durdurmak çok kolay.

Özetlemek gerekirse Mondeo sınıfına ses getirerek girdi. Tasarım olarak, sürüş dinamiği olarak rakipsiz iken, dar olması, yüksek fiyattan girmesi ve yeterli motor-şanzıman kombinasyonlarını sunamaması nedeniyle satış rakamlarında beklenenin altında kaldı. Ford’un Mondeo ile dizel otomatik satışı yapmayacağını açıklaması üzerine Mondeo ülkemizde hayal kırıklığı oldu.

Rakiplerinden bahsetmek gerekirse, Vw passat 1.4 tsi 150 hp ACT DSG 119.000 TL lik fiyatı ile Mondeo'dan oldukça fazla müşteri çalıyor.

Mondeo sınıfında oldukça başarılı ve tercih edilebilir bir otomobil iken Ford kendi elleri ile Mondeo’nun sonunu hazırladı.

Yeni Ford Mondeo Resim Galerisi























       


             


Performans  : <4/5>
Fiyat             : <2/5>
Tüketim       : <2/5>
Ses Yalıtımı : <5/5>
Kalite           : <4/5>
Güvenlik      : <4/5>
İç Mekan     : <3/5>
Donanım     : <5/5>
Notumuz     : <3,77/5>
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder