Toyota Corolla İncelemesi-2

Merhaba Arabaiceleme takipçileri. Yeni bir test ile karşınızdayız. Test aracımız Toyota Corolla 1.6 132 hp multidrive s Premium. Test aracımız 76.600 tl fiyat etiketine sahip.



Modelden biraz bahsetmek gerekirse Corolla’yı bilmeyen yoktur. Ülkemizde ve Dünyada en çok satılan modellerden bir tanesi.  Biz de sizler için bu sevilen Corolla’yı test ettik. Ülkemizde üretilen Corolla modeli bizler için gurur kaynağı.


         
                                                               


Tasarım

Günümüze kadar Toyota modelleri vaat ettikleri ile yaş ortalaması yüksek bir kitleye hitap etti. Tasarım olarak iddialı olmayan, genel olarak sade ve basit tasarımlar benimsendi.  Ancak Toyota’nın yeni tasarım yüzü bu durumu değiştirdi. Corolla 2013 yılı yazında ülkemizde satılmaya başlandı. Corolla’da eskiye Nazaran görülen en büyük değişim tasarım oldu.




                           
                               



Keskin bakışlar modelin en büyük kozu. Ayrıca farların uç kısmına logoya yakın yerleştirilen led gündüz sürüş farları görünüm olarak başarılı.




Modelde kullanılan jantlar ise life donanım hariç standart. 16 inç büyüklüğündeki jantlar modele fazlası ile yakışıyor. Toyota tasarım anlamında yaptığı yenilikler ile orta yaşa hitap etmekle kalmayıp genç kesimlere de bu tasarımı sevdirdi.




                                                     
İç mekân, kalite ve donanım

Direksiyona geçtiğimizde ilk olarak en fazla eleştiri alan konsoldan başlayalım. Konsol oldukça düz ve yüksek konumlu. Hele ki iç mekân siyah ise araç oldukça karanlık oluyor. Bir de bu konsola basit bir dijital saat eklenince iç mekân bizim için hüsran oldu. Ancak test aracımızın bej iç mekâna sahip oluşu ve konsoldaki deri detaylar durumu bir nebze olsa da kurtardı. 








Konsolun üst kesimlerinde her ne kadar yumuşak plastik olsa da kapı içleri ve el altındaki yerler tamamen sert plastik. Bu kadar sert plastik kullanımı hem ucuz bir hava veriyor hem de sürüş boyunca can sıkıcı trim seslerine sebep oluyor. Sonuçta kimse 80 bine yakın para verdiği bir araçta bu tarz sesler duymak istemez.



Test aracımızdaki göstergeler sadece Premium donanım ile geliyor. Göstergeler okunaklı ancak oldukça basit ve küçük görünüyor.




Kontağı açıyoruz ve multimedya ekranı açılıyor. Ekranın kullanımı ve dokunmatiği başarılı. Yol bilgisayarı¸bluetoth ve multimedyayı buradan görmek mümkün.

Ekranın hemen yanındaki navigasyon tuşuna basıyoruz ancak ne yazık ki faal değil. Serviste ekletmek ise oldukça masraflı ancak Toyota artık “navi “ adı verilen donanımlar ile navigasyonu müşterilere sunuyor. Geri vitese taktığımızda ise geri görüş kamerası açılıyor. Kamera açısı ve görüntü kalitesi yeterli.
Bir diğer durum ise Corolla ile müşterilere sunulan genişlik. Ön taraf koltuk kendimize göre ayarlı iken yeterince ferah. Buna rağmen Corolla arka tarafta d sınıfı modelleri kıskandıracak kadar diz mesafesi sunuyor.






450 litre bagaj ise sınıf ortalamalarında. En dişli rakiplerinden Focus 430 litre, Jetta 510 litre bagaj hacmine sahip.


Corolla her fırsatta ailelere hitap ettiğini gösteriyor. Bardaklıklar, büyük torpido gözü ve kapı içleri ile oldukça bonkör.

                   




               









Sürüşe başladığımızda bir eksi görüyoruz ki yol sesi ve motor sesi test aracımız benzinli motora sahip olduğu halde rahatsız edici düzeyde. C sınıfı bir modele bu yalıtımı yakıştıramadım.  Test aracımızda ne yazık ki davlumbaz yok. Bunun üzerine fabrikasyon gelen sert hamurlu lastikler eklenince yol sesi kaçınılmaz oluyor.  Kullanıcılar bu durumdan fazlası ile şikâyetçi olunca Toyota 2014 modelden itibaren modeli davlumbaz ile satmaya başladı.
Biraz donanımdan bahsetmek gerekirse Premium donanım yeterince dolu. Ön-arka park sensörü, geri görüş kamerası üstüne birde park asistanı gibi park etmeyi kolaylaştıracak donanımlara sahip. Birçok c sınıfı modelin sunmadığı anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi ise gerçekten güzel bir donanım. Premium donanım kullanıcıyı tatmin ediyor ancak halen Corolla ile sunroof ve bi-xenon far gibi donanımları almak parayla dahi olsa mümkün değil.  Bu da eksi bir özellik.







Motor, Tüketim ve yol tutuş

Corolla 1.33 ve 1,6 litre hacminde iki benzinli motora ve 1,4 litre hacminde dizel motora sahip. Kullandığımız test aracı ise 1,6 litre hacminde ayrıca multidrive S adı verilen otomatik şanzımana sahip.

<




Motor 132 hp gücünde 4400 devirde 160 nm tork değerine sahip.  Bu motor 1290 kg ağırlığındaki aracımızı gayet iyi taşıyor. Test aracımızın 0-100 değeri 11 saniye, son hızı ise 190 olarak belirlenmiş. En çok dikkat çeken nokta ise 5.6 litre olarak belirlenmiş karma tüketim. Toyota’ yı bu konuda tebrik etmek gerekir. Benzinli motorlar hem fabrika verisini yakalamakta zorlanmıyor, hem de sorunsuzluk açısından sahibini zorlamıyor.
Ayrıca belirtmek gerekir ülkemizdeki yakıt fiyatlarından sonra dikkat çeken bir husus da aracın tamamen lpg uyumlu olması. Bu da tüketicinin dikkatini çekiyor. Corolla benzinli motorları oldukça tasarruflu.
Gelelim tüketime. Şehir içi ve dışı karışık kullanımımız sonucu multidrive S yani cvt şanzımana sahip aracımız ile 6.5 litre tüketim elde ettik. Bu değeri daha da aşağı düşürmek ve fabrika verisini yakalamak zor değil.  Bu tüketimde cvt şanzımanın etkisini kenara atmamak gerekli. Cvt şanzıman bir kısım kullanıcının hoşlanmadığı, diğer kısımın ise vazgeçemediği bir şanzıman. Oldukça konforlu ancak performanslı sürüşe fazla müsaade  etmiyor.



Sürüş dinamikleri ise konfor odaklı bir aile aracı için kötü değil. Eskiye göre sertleşen amortisörler konforu düşürmemiş. Yol tutuş da iyileşme olmuş. Ancak yine de virajlarda gövde salınımları mevcut.
Özet
Toparlamak gerekirse Corolla aileler için gayet yeterli bir otomobil.  Corollanın en büyük eksikleri rakiplerine oranla yüksek fiyatı, düşük malzeme kalitesi ve yalıtım. Artıları ise konforlu, sorunsuz motor-şanzıman ikilisi, genişlik ve tasarruflu olması.  Sevilerek alınacak bir model değil ancak aileler için tam bir mantık aracı.


Test yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Eksik bulduğunuz, beğenmediğiniz bir nokta ya da bir tavsiyeniz olursa bize arabainceleme@gmail.com hesabından ya da facebook sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder