VTEC NEDİR?

VTEC Motor Nedir? Honda ve VTEC Motor Tarihine Kısa Bir Yolculuk..

Honda’nın VTEC sistemi; neredeyse motorsporları, sokak yarışları, motorsikletleri ve hatta pahalı spor otomobilleri ile efsaneleşmiş Honda markası kadar ünlüdür. Peki nedir bu sistem?


VTEC, Değişken Zamanlamalı Subap Kontrol Sistemi manasına gelir. Honda bu değişken subap sistemini, daha küçük motorlarda güç ve verimlilik sunmak maksatıyla geliştirmiştir. VTEC sistemi biri ekonomi diğeri de performans için olmak üzere iki tipte eksantrik mili kullanır. Böylece motor düşük devirlerde az yakıt tüketirken yüksek devirlerde de iyi bir performans sunmaktadır. Bugünlerde değişken zamanlı subapların farklı çeşitleri BMW’den Toyotaya kadar bir çok farklı üretici tarafından kullanılmaktadır.

VTEC motorunun geçmişi 1980’lere dayanmaktadır. Ondan öncesinde ise Honda, ününü sokak motorsikletlerine borçlu olan yeni bir otomobil şirketiydi. Civic, Accord veya Prelude ise 1979 yılının başında ABD de yaşanan ikinci petrol krizi esnasında sınırlı cazibesi olan şirket otomobilleriydi.

Yüksek güç üreten küçük bir motor üretiminin, Honda’nın uluslararası piyasayı sallamasında kilit rol oynamasını sağlayacağına inanılıyordu. Fakat böyle bir motor yapmak beraberinde sorunlarda getirecekti. Motor yüksek performansta daha çok havaya, normal kullanımda ise daha az havaya ihtiyaç duyacaktı. Bu sorun da, VTEC motorlarının babası olarak bilinen Ikuo Kajitani tarafından çözüldü. Kajitani yüksek ve düşük hızlarda sübap işleyişini değiştirecek bir sistemin sorunu çözeceğine inanıyordu. Sistem kapsamlı bir şekilde test edildi ve nihayet VTEC motorlara eklendi.

1989 da, tüm dünyanın beğenisini kazanan Honda’nın yeni Integra’sı DOHC/VTEC motoruyla üretime başladı. 1990’da VTEC motorlu ikinci araç Civic CR-X 150 ve 160 hp beygir gücüyle üretilmeye başlandı ve yeni bir neslin başlangıcı olarak görüldü. ABD’de satılan ilk VTEC motorlu otomobil, Honda’nın spor otomobili olan NSX modeliydi. Otomobillerinin popülerliği arttıkça, Honda ‘VTEC’ isminin iyi bir pazarlama enstrümanı olduğunu gördü ve motorun SOHC (Single Over Head Camshaft - Üstten tek kam mili) versiyonunu üretti.

VTEC yıllar içerisinde evrim geçirerek VCM (Değişken silindir yönetimi) adı verilen hibrit teknolojisiyle birleştirildi ancak temel mantık halen devam etmektedir.

Veysel BAYUTMUŞ
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder