Peugeot 308 1.2 THP 130 hp EAT6 Testi



Merhabalar, yakın zamanda Peugeot'un C sınıfı temsilcisi 308 ile keyifli bir test yapmıştık. Şimdi ise modele yeni eklenen kombinasyon olan 1.2 THP 130 hp EAT6 otomatik şanzıman ile hem şehiriçi, hem de şehir dışı tüketimini görecek şekilde test ettik.


Kısa süre önce yeni 308 testini yaptığımız için, bugün sadece yeni motor ve şanzıman kombinasyonu, performans ve yakıt tüketiminden bahsetmek istiyorum. Aracın tasarım, donanım vs. gibi özellikleri için önceki testimize göz atabilirsiniz. ( Peugeot 308 İncelemesi )

Motorumuz 1.2 litre, 130 hp güç ve 230 nm maksimum torka sahip, yani 3 silindir ve 1.2 hacime göre oldukça yüksek veriler. Araca ilk bindiğimizde vites kolu bizi karşılıyor. Deri kaplı şık bir tasarımı var ve kendisini belli ediyor. Aracı çalıştırdığımızda iç ortamın oldukça sessiz oluşu dikkatimizi çekiyor. Motor sessiz bir yapıya sahip. Vitesi D konumuna alıp yola çıkıyoruz ve açıkça söylemek gerekirse 1.2 motor bir araç kullandığınıza inanmak baya zor. Oldukça seri, tatlı bir çalışma sesi olan motor, aracın hafifliğinin de etkisi ile gayet rahat. Alt devirlerde verdiği tork ile canlı bir motor.

Şanzımandan bahsedelim birazda. Peugeot, şanzıman konusunda kelimenin tam anlamıyla devrim yaptı. Yarı otomatik şanzıman ile satılan modellerin ardından çift kavrama şanzıman beklerken, tam otomatik bir şanzıman ile piyasaya giriş yaptı. Aisin yapımı olan şanzıman 6 vites. En dikkat çekici özelliği ise manuel ile aynı olan yakıt tüketimi ve manuelden daha iyi olan 0-100 değeri. Özellikle hızlı vites geçişleri ve başarılı yakıt tüketimi ile beğenimizi kazanan şanzıman, beğenimizi kazanıyor ve bizden geçer not alıyor.

Gelelim yakıt tüketimine. Ümit Erdim ile 'Yılın Otomobili Sürücüsünü Arıyor' etkinliği kapsamında yaptığımız testte, uzun mesafe kullanamadık ancak şehirdışı ve şehiriçi kısa süreli kullanma şansı bulduk. Klima açık uzun yolda seri kullanımda 5.3 litre tüketim elde ettik ki 1.2 motor turbo benzinli bir motor için oldukça iyi bir tüketim değeri. Ayrıca aracın 100 km/h hızla giderken 2 bin devir çevirmesi de uzun yolda ekonomik sürüşe katkı sağlıyor. Daha sonra şehir içi kullanımda  8.7 litre tüketim elde ettik. Ortalama tüketimi ise 6.4 litre olarak belirledik. Bu tüketim değerlerini soğuk motor, kısa mesafe ve seri kullanım ile elde ettiğimizi belirtmek isterim.

Özetle söylemek gerekirse bu araç 'olmuş'. Test aracımız 72 bin lira fiyat etiketine sahip. Tek kusuru rakiplerine göre yüksek fiyatı.

 Enes DUYUM


Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder