2015 Volkswagen Jetta İncelemesi



Merhaba Arabainceleme takipçileri. Yeni bir haftada yeni bir test ile karşınızdayız. '2015 VW Jetta nasıl bir arabadır?' Gelin beraber bakalım.


Test aracımız yeni Volkswagen Jetta 1.2 TSI DSG Comfortline. Modelin başlangıç fiyatı 53.900 TL. Test aracımız ise 67.800 TL fiyat etiketine sahip.

TASARIM

Jetta, 2014 Kasım ayında ufak bir makyaj operasyonu geçirdi. Bizler de, siz arabainceleme takipçileri için makyajlı Jetta'yı test ettik. Vw, diğer tüm modellerinde olduğu gibi makyaj operasyonunu yüzeysel gerçekleştirmiş ve çok büyük değişikliğe gitmemiş. En belirgin değişimi ön tamponda ve arka stop lambalarında gözlemliyoruz.

Modelde 16 inç boyutunda, görünümden çok konfor vadeden jantlara yer verilmiş. Jant modelleri eskiye göre tasarım olarak daha farklı ancak makyaj öncesi jantların daha başarılı olduğunu belirtmek isterim.

Makyaj, tasarım olarak Jetta'yı sınıfında güncel ve başarılı kılmayı başarmış. Sınıfının tasarım anlamında en başarılı modellerinden. Sert çizgilere ve köşeli hatlara sahip. Arkadan ise Audi modellerine benzetmek mümkün. Dışarıda duran egzoz çıkışı ise fazlasıyla çirkin görünüyor. Makyaj operasyonu ile 13 mm uzayan model, 4659 mm uzunluğu ile sınıfının en uzun aracı. Bu durum ise kullanıcıya diz mesafesi ve bagaj hacmi olarak dönüyor.

İÇ MEKAN, KONFOR ve YALITIM

Direksiyona geçtiğimizde makyajın en çok iç mekâna uğradığını görüyoruz. Bizi Golf ve yeni Passat'ta da kullanılan direksiyon simidi karşılıyor. Ayrıca Comfortline donanıma makyaj ile eklenen 6.5 inç boyutunda multimedya ekranı iç mekana ayrı bir hava katmış. İç mekân derli toplu görünüyor. Ek olarak kapılarda, ön göğüste ve ekran çevresinde kullanılan piano black kaplamalar hoş görünüyor ve iç mekâna ayrı bir hava katmış.

Üç kollu direksiyon simidi kullanışlı ve aynı zamanda kullanım açısından da başarılı. Gösterge paneli gayet şık ve rahat okunuyor. Beyaz aydınlatma gece sürüşlerinde gözü yormuyor.

Makyaj ile gelen 6,5 inç multimedya ekranı dokunmatik kalitesi olarak tatminkâr. Görsel park desteği ile ekrana bakarak aracı park etmek kolay. Ancak ekranın geri görüş kamerası ve navigasyon barındırmaması hayal kırıklığı.

Hemen altına geçtiğimizde yine makyajla eklenen dijital klimayı görüyoruz. Kullanımı rahat ve işini iyi yapıyor. Vitesin ön tarafında koltuk altlarında ve kapı içlerinde sunulan eşya gözleri tatminkâr. Torpido ise yeterince büyük ve soğutma özelliğine sahip.

Malzeme kalitesinden bahsedelim biraz. Sert plastik kullanımı iç mekanda zayıf bir kalite hissi veriyor. Bu malzemeler, kullanıma bağlı olarak ilerleyen zamanlarda yıpranıyor ve ses yapmaya başlıyor. Jetta ne yazık ki bu konuda sınıf standartlarında olsa da eksik kalıyor. Göğüs kısmında yumuşak plastik kullanılsa da alt tarafa doğru sert plastik kullanımı artıyor. Ayrıca kapılarda da sert plastik bolca kullanılmış.

Genişlik ve konfor ise bu aracın en büyük artılarından birisi diyebilirim. Jetta’nın süspansiyonları sınıf ortalamalarında. Makyaj öncesine göre sertlik gitmiş ancak yol tutuştan kayıp yok. Yine de zorlandığında önden kaymaya başlıyor ancak ESP’nin müdahalesi yerinde oluyor. Araç yoldan gelen darbeleri başarılı bir şekilde emebiliyor ve iç mekâna yansıtmıyor.

Aracın kotlularında makyaj öncesine göre iyileşme mevcut. Koltuklar sizi sarıyor, aynı zamanda sürüş boyunca yormuyor. Yukarıda sınıfının en uzun aracı olduğundan bahsetmiştik. İşte bu durumun bize yansıdığı en önemli nokta 'genişlik'. Önde rahat bir şekilde otururken arkadaki yolcular rahatsız olmuyor.

1.85 boyundayım ve koltuğu kendime göre ayarladığımda arka tarafta dizlerim koltuğa değmiyor. Arka koltukla oturanlar için ise 12V güç çıkışı ve havalandırma çıkışı konulması güzel bir ayrıntı. Ancak şaft tüneli olması 3. kişinin seyahat etmesini zorlaştırıyor.

Modelimiz 510 litre bagaj hacmine sahip. Makyaj ile bagaj hacminde bir değişiklik olmamış. Ayrıca en dişli rakibi Corolla 450 litre, Astra ve Focus 420 litre bagaj hacmine sahip. Jetta, bagaj hacmi ile bir üst sınıfa göz kırpıyor.

Yalıtımdan bahsedecek olursak VW, yalıtım olarak rakiplerinin ilerisinde bir marka olduğu halde Jetta aynı başarıyı gösteremiyordu. Makyaj öncesinde en büyük şikâyetlerden biri yol sesi ve rüzgâr sesi almasıydı. Vw, makyaj ile yalıtımın üzerinde durmuş ve yol sesi ciddi anlamda azalmış. Ancak yüksek hızlara çıkıldığında eskisi kadar olmasa da rüzgâr sesini almaya devam ediyor, ama bu kadarının bu sınıf için normal olduğunu düşünüyorum.

MOTOR, ŞANZIMAN ve YAKIT TÜKETİMİ

Test aracımız 1.2 TSI 105 hp motora ve 7 ileri DSG şanzımana sahip. Bu motor 5000 devirde 105 PS güç, 1500 devirde 175 Nm tork veriyor. 7 ileri DSG şanzımana sahip motor 10.9 saniye 0-100 verisine, 190 km/s hız değerine sahip. Fabrika verisi ortalama yakıt tüketim değeri ise 5.8 litre.

Öncelikle motor kasayı taşır mı, taşımaz mı gibisinden çok fazla soru ile karşılaşıyoruz. Bu motor 1320 kg ağırlığındaki aracımızı oldukça rahat taşıyor. Aslında Golf ve Passat'la kullanılan mqb platformu henüz Jetta’da kullanılmıyor. Daha hafif olan bu platform ve bu platform ile gelen Bluemotion teknolojisi ile daha düşük tüketim ve performans verileri elde edilebilirdi.

Yine de performans ve tüketim olarak gayet iyi. Bu izlenimde DSG şanzımanın etkisi büyük. Gayet akıcı vites değişimleri ile hem konforlu hem de tüketime olumlu yönde etkisi var.

80 km'lik sürüşümüz boyunca hem şehiriçi, hem de şehirdışı yolları kullandık. Yer yer performansı merak edip aracı zorladık ve test sonucunda ise 7.1 litrelik bir değer yakaladık. Fabrika verisinin 5.8 litre olduğunu varsayarsak, fabrika verisine ulaşmak zor olsa da imkansız değil. Performanslı kullanımda ise çift haneli tüketimleri görmek zor değil.

Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Jetta, sınıfının başarılı modellerinden. Tasarım ile beğenimizi kazanan model, iç mekanda bir hayli cömert davranıyor. Özellikle test aracımızın donanım ve fiyat/performans açısından fiyatının uygun olduğunu düşünüyorum. Motorun vergi avantajı sunması ve bunun yanında tasarruflu olması ile aileleri memnun edecektir.

Eksik bulduğum malzeme kalitesi ve bazı donanım eksiklikleri de giderilirse bu araç çok daha fazla tercih edilecektir.

Son olarak testimiz boyunca bizimle ilgilenen ve yardımlarını esirgemeyen Tokat Meka Otomotiv ve satış danışmanı Gökhan Bey’e, Arabainceleme.com ekibi olarak teşekkür ederiz.

Test aracımız veya diğer hususlarda sorunuz varsa bize; arabainceleme@gmail.com veya enesduyum1995@gmail.com hesabından ulaşabilirsiniz.



Performans  : <3,5/5>
Fiyat             : <4/5>
Tüketim       : <4/5>
Ses Yalıtımı : <3,5/5>
Kalite           : <3/5>
Güvenlik      : <4/5>
İç Mekan     : <4,5/5>
Donanım     : <3,5/5>
Notumuz     : <3,7/5>

Enes DUYUM
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder