Turbo lag'i gündelik arabalarda o kadar da kötü bir durumda değilken daha büyük turbo ile daha yüksek güçler alınmış otomobillerde, modifiyeli otomobillerde, ralli araçlarında oldukça fazla olur. Gaza bastıktan sonra, gücün gelmesi için baya bir vakit geçer ve turbo o devre geldikten sonra çok yüksek basınçlı bir havayı motora gönderebilir ve bu sayede çok yüksek güçlere ulaşabilirsiniz. İşte bu turbo boşluğunu azaltmak için "Anti-Lag System" denen sistemler kullanılır.
Genel olarak çalışma mantığı, fazladan yanma oluşturup gaza basmazken bile turboyu çevirmek üstüne kurulu. Yani gaza basmazken motorun içinde herhangi bir patlama olmazken egzoz manifoldunda yanma oluşturup bunu turboya doğrudan gönderip arkasından turboyu döndürmek üzerine kurulu bir sistem. Bu yüzden de doğrudan alev gönderdiğiniz için turboya, egzoz sisteminde de eğer katalizörler susturucular zaten olmaz yoksa bu kadar büyük bir aleve dayanmaz, bu parçalar da olmadığı için o alev doğrudan egzozdan atılır. Yüksek ses ile birlikte işte çataralar pataralar sesler ve alevler atar. Bunun en basit yöntemi gaz kelebeği ve doğrudan enjeksiyon haritası ile oynayarak yapılan işlem. Bunu yaptığınız zaman siz ayağınızı gazdan çekseniz bile gaz kelebeği bir miktar açık kalır. Yani motora bir miktar hava gitmiş olur. Ve daha sonra bu pistonlara girdikten sonra bu hava yakıtla karışır ve geç ateşleme dediğimiz şey olur.Yani buji olması gerekenden daha sonra bu karışımı ateşler. Bu işi daha geç yaptığı için de egzoz valfleri açılmış olur ve bu alev doğrudan sizin turbonuza gider, ve onu orada döndürmeye devam eder. Yanmanın çoğu dışarı kaçtığı için de motorda güç üretemezken amacı doğrudan dediğim gibi turboyu çevirmek için yapılmış bir oynama.
Bunlar genel anlamda daha konvansiyonel yöntemler. Bir yöntem daha var. O da Formula 1'de kullanılan yöntem. Formula 1 her zaman otomobil teknolojisinin en üst noktası olduğu için her zaman diğerlerinden farklı daha fazla mühendislik içerdiği için onda çok daha gelişmiş bir sistem kullanılır. O da turbonun şaftına bir tane elektrik motoru bağlı. Bu hem jeneratör görevi görür hem de elektrik motoru görevi görür. Bu elektrik motoru sayesinde turbonun devri limitlenebilir .Yani sürücü normal gaza basıp giderken turbo aşırı hızlanmaya başlarsa eğer bu elektrik motoru direnç gösterir. Jeneratör görevi görür. Turboyu yavaşlatır ve elektrik üretir. Ve bu elektrik doğrudan bataryalara depolanır. Tam tersi bir durumdaysa yani sürücü ayağını gazdan çekti, frene bastı bu sırada Anti-Lag sistemi çalışırken bu elektrik motoru bu sefer turboyu döndürür ve o basınç kaybını engeller. Turbo lag'i de ortadan kalkmış olur. Daha teknolojik daha güvenilir bir yöntem ve aynı zamanda yakıt kullanmadığı için de hem parçaların ömrü kısalmamış olur hem de yakıt sarfiyatını düşürmüş olur ki Formula 1'de yakıt konusunda da kurallar var.
0 yorum:
Yorum Gönder