Engelli Aracı Pert Olursa Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Engelli aracı pert olursa, kasko değeri ÖTV'siz fiyattan mı hesaplanır? Nasıl Hesaplanır?


Sayın hocam, 
2010 yılında % 90 özürlü raporu olan babam adına bir araç aldık. 01.07.2013 tarihinde çok ciddi bir kaza geçirdik ve araç ağır hasar alarak kasko firması tarafından total-pert işlemine tabi tutuldu. Kasko firması yolladıkları bir mutabakatname ile 30.000.- TL ödemeyi kabul etti ve bazı evraklarla kendilerine başvurmamızı istediler. Trafikten çekme belgeli ruhsat için emniyet "ÖTV'siz veremeyiz" dediler. Konuyu kasko firmasına sorduğumda ise sehven hata yaptıklarını ve aracın özürlü olmasından dolayı ÖTV'yi yatırmamı istediler. Ancak hem Adıyaman Vergi dairesi hem de gelir idaresi başkanlığı ile yaptığım görüşmeler sonucunda ÖTV'den tamamıyla muaf olduğumu ve asla ÖTV ödememem gerektiği tarafıma bildirildi. Poliçede ise aracın özürlü olmasından kaynaklı kasko firmasının olası tavrının ne olacağına dair tek bir kelime ifade yok. Ortada bu konuda yasal bir boşluğun olduğunu düşünüyorum ve kasko firmaları bunu kendi menfaatleri için kullanıyorlar. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nedir acaba?

CEVAP: 
 Özürlü indiriminden faydalanılarak alınan araçların hurdaya çıkarılması durumunda 06 Haziran 2008 tarihi önemlidir, eğer başınıza gelen olay bu tarihten önce ise, tekrar ÖTV'siz araç alabilmek için 5 yılın dolmasının beklenmesi zorunlu idi. Ancak ısrarlı yazılarımız neticesinde 06 haziran 2008 tarihinde bu konuda yasada değişiklik yapıldı. Yeni halde 5 yıllık süre dolmadan deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelerek hurdaya çıkarılan araçların yerine 5 yıllık süre koşulu dikkate alınmaksızın ÖTV ödenmeden tekrar taşıt alabilmelerine imkân verilmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu 5 yıllık süre dolmadan ÖTV muafiyetinden faydalanabilmek için aracın kullanılamaz hale gelmesinin yeterli olmayıp, mutlaka hurdaya çıkarılması gerektiğidir. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Ka- nunu'nun 7'nci maddesinin (2) numaralı bendinin (c) alt bendi bu tür araçların hurdaya ayrılması için özel bir hüküm öngörülmemiştir. Yani "bu araçlar ÖTV'lerinin ödenmesi şartıyla hurdaya çıkarılır" gibi bir düzenleme mevcut değildir. Kaza raporu sonucunda eksperler aracın trafikten çekilmesi gerektiğine karar vermişse trafikten çekilme işlemi yapılır. Maalesef Emniyet, vergi mevzuatını iyi bilmediği için özürlü araçlarına sürekli ve sistematik problem çıkarmaktadır.

Öte yandan hurdaya çıkartılan aracın kasko sigortasının olup olmamasının madde hükmünden faydalanabilmek için önemi yoktur. ÖTV muafiyeti, özürlü ya da ailesine devlet tarafından sağlanan bir sübvansiyondur. ÖTV ödenmeksizin alınan bir araç ile ÖTV ödenerek alınan bir aracın kasko değerleri ve prim tutarları tamamen aynıdır. Aracın ÖTV ödenerek ya da ödenmeden alınmış olması, kasko firmasını hiçbir şekilde ilgilendirmez. Kasko firmasının, aracın ÖTV'li bedeli üzerinden kasko primi tahsil etmesine rağmen, ÖTV'siz tutar üzerinden ödeme yapması, devlet tarafından özürlü ya da ailesine sağlanan rantın, kasko firmasına geçirilmesi demektir. Yasa koyucunun, kasko firmasını korumak ve rant sağlamak gibi bir amacı kesinlikle yoktur. Eğer aracınızın hurdaya çıkarılmasına karar verildiyse, ÖTV ödemeksizin hurdaya çıka-rılması ve tekrar araç almanıza izin verilmesi gerekirdi. 5 yıllık düzeltme zamanaşımı süresi dolmadan, söz konusu yanlışlığın düzeltilmesi ve haksız yere ödenen paranın geri alınması mümkündür. 

İdari ve Mali Mevzuat Dergisi
Google+'da Paylaş
    Gmail ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

9 yorum:

  1. Sayın yetkili 2013 yılında engelli aracı aldım. 2017 yılında kaza yaptım ve eksper pert raporu hazırladı. Bu arada kazadan 10 gün önce aracın kaskosunu ve trafik sigortasını yeniledim.77 bin tl fiyat üzerinden. Fakat kazadan sonra aracın değeri 68 bin lira dizede 47 bin lira öderiz dedi kasko şirketi. ÖTV yi keserek ödeyeceklerini belirttiler,kabul etmezsenizde tamir edip veririz dediler. Sizce ne yapmalıyım, Nasıl bir yol izlemeliyim. Bana yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geçmiş olsun. Aracınızın kaskosunda 'engelli araç' klozu varsa sigorta şirketi aracın ötv'siz fiyatını ödeyecektir. Sıfır alınan araçta ilk 1 yıl aracın liste fiyatı üzerinden ötv düşülerek ödeme yapılır. Ancak aracınız 4 yaşında olduğu için şirketin belirlediği fiyat üzerinden ötv düşülür. Şirket 77 bin tl fiyat belirlemişse size ödemesi gereken tutar yaklaşık olarak 53 bin tl olmalı. Bunun altındaki tutarı veya tamiri kesinlikle kabul etmeyin. Ayrıca şirketten muhakkak hurda belgesi düzenlemesini isteyin. Aracınız hurdaya çıkarılırsa 5 yıllık süre dolmadan tekrar ötv muafiyetli araç alabilirsiniz.

      Sil
    2. Ayrıca elinizde üzerinde 77 bin tl yazan resmi bir belge varken şirket neye dayanarak 68 bin tl dedi? Şirketinizden ötv'siz bedelin 77 bin tl üzerinden hesaplanmasını ve aracınızın hurdaya ayrılmasını isteyin, aksi durumda yasal yollara başvuracağınızı belirtin. Engelli araçlarda kasko biraz sıkıntılı bir durum, çoğu kimse ne yapacağını bilmediği için sigorta şirketleri bu durumu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışmakta maaalesef.

      Sil
  2. Arkadaslar bende ozurlu aracimla kaza yaptim suc %100karsi tarafin eksper araca bakti pert dedi ama aracin hurdaya gitmez dedi cekme belgesini cikaririz dedi yada onaririz dedi arac pert ama otv yi benim odememi istiyorlar aracta hurdaya gitmezse raporla arac alamiyrum ne yapmam lazim yardimci olursaniz cok iyi olacak

    YanıtlaSil
  3. Mrb hocam engelli aracim pert oldu kasgo nasil odeme yapar

    YanıtlaSil
  4. Mrb hocam 20 gunluk aracim pert oldu aracim 67 bin tl deyer uzerinden kasgo yaptirdim yeni duzenlemeye gore kasgo bana nesekilde odeme yapmalidir

    YanıtlaSil
  5. https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sigortatahkim.org/files/karardrgs25.pdf&ved=0ahUKEwikv4zMxaHYAhWFLlAKHSj8BfEQFggwMAU&usg=AOvVaw3_8HGXHMmdHgzo4Q9o7d74 örnek kaŕar burada 109. Sayfadan itibaren var kanun koyucu sigorta şirketi için değil özürlü ve ailesini korumak için ötv den istisna etmiş engelli klozu var diye piyasa rayiç bedelini talep etmemezlik yapmayın talep edin olmazsa örnek karar internette bulunabilir faxlayın olmadı hukuki olarak başvurun paranızı ve masraflarınızı yasal faizi ile alın sigorta şirketlerini zengin etmeyin

    YanıtlaSil
  6. Selam benm kayinpeder kiznin ustune ozurlu araci aldi yani otv muaf ama baldiz vefaat etti araca pert cikardiklari zamn kasko degerini karsilar yoksa araci aldigi fiyatimi karsilar indirmi keserlermi daha 2bucuk yil oldu

    YanıtlaSil
  7. Naptınz ötv ödetir dilerim size

    YanıtlaSil